
**Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.
I danas vam donosimo prijedlog za iftar...
Supa od luka
Potrebni sastojci
800 grama luka
dva češnja češnjaka
55 grama maslaca
kašika maslinovog ulja
700 mililitara vode
dvije bujona od povrća
180 mililitara sirćeta
list lovora
kašika sušene kadulje
kašika suhe majčine dušice
140 grama rendanog tvrdog sira (npr. livanjski)
Priprema
Ogulite i tanko narežite luk i češnjak. Dodajte maslac i maslinovo ulje u tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte oko 30 minuta dok ne omekšaju. Trebaju dobiti lijepu zlatnu boju, ne previše smeđu. Dodajte vodu, bujon, sirće i začine. Pustite da prokuha, dodajte sir pa smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 15 – 20 minuta. Začinite solju i paprom po želji.
Punjene tikvice sa bosanskom sudžukom
Tikvice su idealne za probavu, sadrže antioksidanse pa su korisne za imunitet, a zbog kalija i za srce. Imaju manje od 10 kalorija, a ipak su bogate vitaminima A, C, K te vitaminima B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom.
Zato ih uvrstite u svoj jelovnik kad god je moguće. Danas donosimo recept za čamce od tikvica punjene sudžukom i sirom.
Sastojci:
750 g tikvica
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
100g domaće sudžuke
100g svježeg sira
2 kašike majoneze
2 kašike crvenog luka, sitno nasjeckanog
½ kašike sušenog ružmarina
150 g cheddar sira, nasjeckanog
sol i papar
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Svaku tikvicu prepolovite po dužini i izvadite sjemenke. Pospite solju i ostavite 10 minuta. Kapljice tekućine obrišite papirnatim ručnicima. Polovice stavite u namašćenu posudu za pečenje.
Sudžuku sirno nasjeckajte i pomiješajte sa svježim sirom, majonezom, crvenim lukom i začinima. Dodajte trećinu naribanog sira. Posolite i popaprite po ukusu. Smjesu rasporedite po polovicama tikvica i pospite preostalim sirom. Pecite otprilike 30 minuta ili dok brodići od tikvica ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Pomiješajte ulje, ocat, sol i papar i dodajte u salatu od zelene salate.
Sočna jednostavna pita
Potrebno:
-500 g kore za savijače -1 srednja glavica crvenog luka -500 g mljevenog mesa -3 srednja krompira -so, biber
Zaljev:
-3 jaja -1 dl ulja -1 čvrsti jogurt -2 dl kisele vode -1 kašičica soli *Sve skupa smiksati i ostaviti po strani
Priprema:
-Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja
-U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koji minut
-Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije
-Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
-Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola.
-Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola
-Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom
-Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva
-Pitu isjeći na kocke 6x6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom
-Ostaviti je 20-ak min da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev
-Peći u zagrijanoj rerni na 180C dok lijepo ne porumeni 40-ak min
Kolač na čaše
Potrebno:
– 1 čaša šećera – 1 čaša brašna – 1 čaša mljevenih lješnjaka ili oraha – 1 čaša kisele pavlake – 1/2 čaše kakaa – 1/2 čaše ulja – 1 vanilin šećer – 1 prašak za pecivo – 4 jaja
Priprema:
-Jaja i oba šećera umutiti
-Dodati ulje i pavlaku
-Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo
-Sve skupa dobro umutiti
-Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći u zagrijanoj rerni na 200 - 30 min
-Ohladiti i rezati na kocke
-Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama *čaša od 200 ml