VISOKI STANDARDI

Uspješno završena FDA inspekcija četiri kompanije AS grupacije, novi potencijal za izvoz u SAD

AS FDA inspekcija u AS grupaciji
Foto © AS Group/FDA inspekcija u AS grupaciji

U periodu od januara do početka marta 2024. godine od strane FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) izvršena je redovna, opsežna i detaljna inspekcija četiri kompanija članica AS grupacije. Inspektori američke agencije su izvršili kontrolu proizvodnih pogona Klasa, Sprinda, Vispaka, AC Fooda i utvrdili provođenje i poštivanje visokih standarda FDA koji su potrebni prilikom uvoza robe u SAD.

Vispak
Foto © AS/Vispak

Ovom kontrolom potvrđen je visoki nivo kontrole hrane, tako da će Bosanski lokum, Sprind jufke, Zlatna džezva, TOPS, Maza i drugi poznati proizvodi kompanija AS grupacije i dalje moći naći mjesto na policama u USA, dok je potencijal pronalaženja novih kupaca ovim kontrolama potvrđen i povećan.

Prehrambena industrija je strateški važna za svaku državu i osnovni je pokretač cijele privrede.

"Obzirom da smo sa svojim proizvodima prisutni na pet kontinenata, između ostalog i na američkom tržištu, početkom godine pa evo sve do sredine marta, provedena je i uspješno završena inspekcija od strane FDA agencije američke vlade za hranu i lijekove, u naših pet kompanija, članica AS Holdinga, što je svakako veliki uspjeh, i potvrda ispunjavanja i zahtjevnih kriterija američkog tržišta", izjavila je prof. dr. Amela Semić, potpredsjednica za poslovnu kvalitetu i održivi razvoj AS Holdinga.

AS FDA inspekcija u AS grupaciji
Foto © AS/FDA inspekcija u AS grupaciji

Konceptom održivog poslovanja i prilagođavanjem svim promjenama i zahtjevima tržišta ove domaće kompanije pokušavaju postići balans između ekonomskih, socijalnih i ekoloških zahtjeva tržišta i tako stvaraju bolju perspektivu za buduće generacije.