Bijeg pred pravdom

Zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić pobjegao u Hrvatsku pred hapšenje

Zoran galic granicna policija

Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prije nego što su pripadnici policijskih agencija stigli pred njegovu kuću u Posušju.

Galić je trebao biti uhapšen u okviru operacije usmjerene protiv krijumčara akciznom robom, koju provodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Istraga obuhvata krivična djela koja su navodno počinjena tokom Galićevog mandata kao direktora Granične policije BiH. Informacije o njegovom kriminalu prikupljene su nakon dešifrovanja Sky aplikacije. U operaciji učestvuje više policijskih agencija u saradnji sa EUROPOL-om.

Do sada su uhapšene dvije osobe u okviru ove operacije: pripadnik Granične policije BiH Blagoje Milović iz Trebinja i Ivica Bago iz Gruda. Boris Ivelja iz Berkovića je, poput Galića, trenutno nedostupan policijskim agencijama.

Galićevo bjekstvo organizirano je nakon što su čelnici SIPA-e krajem prošle sedmice dobili informaciju o njegovom hapšenju. Uprkos planiranoj akciji hapšenja u kojoj su trebali učestvovati pripadnici SIPA-e, neko je unaprijed obavijestio Galića o operaciji. Zbog toga je Galić u ponedjeljak ujutro obavijestio svoje kolege da “do daljnjeg neće dolaziti na posao”, sugerišući da ga Tužilaštvo BiH istražuje. Kada su policijske agencije započele akciju, Galića nisu pronašli na njegovoj adresi, ali su ispred kuće zatekli automobil Passat, koji je Galić dobio od krijumčara cigaretama 2021. godine.

Krijumčari su koristili Sky aplikaciju, čije dešifrovanje je otkrilo ključne informacije o njihovim aktivnostima. Među njima je i Boris Ivelja, čiji je džip miniran 2005. godine u Trebinju. Ivelja je organizirao kriminalnu grupu koja je godinama krijumčarila cigarete iz Crne Gore prema Zapadu. Sky aplikacija otkrila je veze Ivelje s policijskim agencijama u BiH i Crnoj Gori. Policajci su mu dojavili informacije o policijskim patrolama i operacijama, a jedan od glavnih saradnika bio je Blagoje Milović.

Veze Ivelje i Ivice Bage, kao i Bage i Zorana Galića, također su otkrivene dešifrovanjem Sky aplikacije. Bago, označen od strane hrvatskog USKOK-a kao organizator kriminalne grupe, uhapšen je 2014. i ponovo u aprilu ove godine, ali je pušten uz kauciju. Galić je, kao direktor Granične policije BiH, blisko sarađivao s Bagom, dojavljivao mu informacije o konkursima i akcijama. Prepiske između Bage i Ivelje otkrivaju da je Galić dobio automobil od krijumčara kao poklon.

Sky aplikacija dokumentira prepiske između Galića i Bage, potvrđujući da je automobil Passat predat Galiću, koji ga je kasnije koristio za prelazak granice između BiH i Hrvatske. Galić je izrazio zahvalnost za automobil, dok je Bago osigurao da automobil bude registrovan na članove svoje porodice prije nego što je prešao u vlasništvo Galića.

Očekuje se da će istraga nastaviti otkrivati detalje o kriminalnim aktivnostima povezanim s Galićem i njegovim saradnicima.