pripreme za lokalne izbore u BiH

Završena višednevna obavezna edukacija članova općinskih/gradskih izbornih komisija

Img 090220241021471 S

Završena je višednevna obavezna edukacija članova općinskih/gradskih izbornih komisija koja je počela 29.01.2024. godine. Tu aktivnost Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine provodi u skladu s članom 2.2 stav (5) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Edukacije su organizirane u Bihaću, Banjoj Luci, Tesliću, Bijelјini, Mostaru i Sarajevu.

Fokus edukacije je bio na organizaciji rada izborne komisije na dan izbora, sa naglaskom na procese prikuplјanja obrazaca, unos izbornih rezultata i pakovanje izbornog materijala. Edukacije su bile interaktivne s cilјem upoznavanja sa eventualnim problemima u radu izborne administracije.

Diskusije i komentare tokom ovih 10 dana edukacije Centralna izborna komisija BiH će razmotriti prilikom ažuriranja podzakonskih akata, a što slijedi u narednom periodu.

Edukacija izborne administracije je redovna aktivnost koju Centralna izborna komisija BiH provodi kontinuirano.

U međuvremenu, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je obećao da će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, ali kako vidimo teško da će Schmidt išta nametnuti, a što će se odnositi na lokalne izbore u BiH koji su predviđeni za oktobar 2024. godine.

Naime, Milorad Dodik i Dragan Čović svoj evropski angažman uslovljavaju upravo time da se visoki predstavnik ne miješa u unutrašnja pitanja u BiH.