Nasilju nije mjesto u politici

Zvaničnici širom svijeta šokirani ubistvom slovačkog premijera Roberta Fica

Robert fico 1 830x0ap

Evropski zvaničnici osudili su današnje ubistvo slovačkog premijera Roberta Fica i izrazili šok zbog napada u kojem je Fico teško povrijeđen.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova najoštrije je osudila današnji brutalni i nepromišljeni napad na slovačkog premijera.

"Šokirana sam. Želim Robertu Ficcu puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada", rekla je ona na Platformi X.

I njemački kancelar Olaf Šolc izrazio je šok zbog napada na slovačkog premijera Roberta Fica, rekavši da nasilju nije mjesto u evropskoj politici.

"Vijesti o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Ficca duboko su me šokirali. Nasilju ne smije biti mjesta u evropskoj politici", objavio je Scholz na platformi X.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen oštro je osudila podli napad na Ficca.

"Ovakvim aktima nasilja nije mjesto u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocjenije zajedničko dobro. Moje misli su s premijerom Ficcom i njegovom porodicom", rekla je ona na Platformi X.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel izjavio je i da ga je šokirala vijest o napadu na slovačkog premijera nakon sjednice slovačkog kabineta.

"Ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade. Moje misli su sa premijerom i njegovom porodicom", naglasio je on na platformi X.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je da je šokiran i zgrožen napadom na Roberta Fica.

"Želim mu snage za brzi oporavak. Moje misli su sa Robertom Ficcom, njegovim najmilijima i narodom Slovačke", rekao je Stoltenberg na X mreži.

Mađarski premijer Viktor Orban također je izrazio šok zbog gnusnog napada na njegovog prijatelja, premijera Roberta Fica.

"Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju!", rekao je Orban na platformi X.

Britanski premijer Rishi Sunak također je šokiran viješću o napadu na Roberta Fica.

"Šokiran sam ovom strašnom viješću. Naše misli su s premijerom Ficom i njegovom porodicom", rekao je Sunak na platformi X (Twitter).

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad na slovačkog premijera, nazvavši ga "strašnim".

"Treba učiniti sve da se osigura da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi", rekao je on na X platformi.