SPARTAK TORTA

Čokoladni luksuz koji se topi u ustima

Spartak rorta
Foto © Pixnio

Spartak torta je raskošna i popularna poslastica, porijeklom iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Poznata je po slojevitim čokoladnim korama, bogatom kremu i sjajnoj glazuri koja joj daje elegantan izgled.

Iako priprema zahtijeva malo više vremena i strpljenja, rezultat je sočna, mekana i izuzetno ukusna torta koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vrijeme pripreme je oko 120 minuta.

Za pripremu korica potrebno je 240 grama meda, 250 grama putera ili margarina, 100 grama kakao praha, dvije kašičice sode bikarbone, jedna kašika sirćeta, šest jaja, 500 grama šećera, kilogram brašna i dvije kašičice praška za pecivo. Med i puter otopite na laganoj vatri, dodajte kakao i miješajte dok ne dobijete glatku masu. Soda bikarbona se gasi sirćetom i dodaje u smjesu, zatim se sve sklanja sa vatre. U posebnoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla, a potom polako sjedinite sa čokoladnom masom. U drugoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i postepeno dodajte u smjesu, zamijesite tijesto i umjesite dok ne prestane da se lijepi za ruke. Tijesto podijelite na osam dijelova, razvaljajte na papiru za pečenje u oblik pravougaonika, prebace na pleh, izbockajte viljuškom i pecite na 180 stepeni oko deset minuta. Još tople kore isjecite pomoću kalupa da budu iste veličine.

Za krem umutite jedan litar slatke pavlake sa 550 grama kuvanog kondenzovanog mlijeka i stavite na hlađenje dvadeset minuta. Po želji dodajte nekoliko kapi arome i umutite u čvrst krem. Kore premažite kremom, poravnajte i obložite cijelu tortu, a potom ostavite u frižideru dok pripremate ganaš. Ganaš se pravi tako što se 200 grama čoko-krema, na primjer Nutela, sjedini sa tri do četiri kašike ulja do glatke mase i premaže preko torte. Ostatke kora izmrvite i obložite bočne strane torte, a po želji ukrasite ganašom u linijama ili šarama. Torta se potom ostavi u frižideru preko noći da se stegne i upije.

Spartak torta je raskošna, kremasta i čokoladna poslastica koja se doslovno topi u ustima i predstavlja savršen izbor za svečane prilike ili čajanke.