STVARANJE ZALIHA

Šta to možemo jesti i nakon isteka roka trajanja?

hrana
Foto © Agencije

U vrijeme inflatorne krize, posljednje što želite je da baccate hranu. Međutim, dobra vijest je da neke namirnice mogu trajati duže od navedenog roka trajanja na ambalaži. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ako je izgled, miris ili okus hrane promijenjen nemojte riskirati.

Hljeb

Hljeb će općenito postati ustajao nakon isteka roka trajanja, ali je i dalje siguran za jelo. Želite li mu produžiti vijek trajanja, čuvajte ga u frižideru. Ako uočite plijesni, bacite ga.

Čokolada

Čokolada je sigurna za jelo oko dvije godine ako se ne otvori. Nakon otvaranja, tamna, mliječna i bijela čokolada sigurne su za jelo u roku od godinu dana od kupovine.

Jaja

Nakon što jaja donesete kući i stavite ih u frižider, ona će trajati 3 do 5 sedmica. Rok trajanja obično ističe tokom tog vremena, ali mogu biti sigurna za jelo i upotrebu u receptima.

Smrznuta hrana

Bakterije koje uzrokuju trovanje hranom ne rastu u zamrzivaču, pa je, bez obzira na to koliko je dugo hrana bila zamrznuta, sigurna za jelo. Međutim, hrana koja je bila pohranjena u zamrzivaču duže vrijeme može izgubiti kvalitetu, što znači da može biti suha i možda neće imati tako dobar okus kao nedavno zamrznuta hrana.

Tvrdi sirevi i polumeki sirevi

Tvrdi sirevi i polumeki sirevi mogu trajati šest mjeseci neotvoreni u hladnjaku i obično oko mjesec dana nakon otvaranja. Prema klinici Mayo, plijesan općenito ne može prodrijeti daleko u tvrde i polumeke sireve, ali ako se to dogodi, možete je jednostavno odrezati nožem i uživati u ostatku omiljenog komada sira.

Med

Medu nikada ne ističe rok trajanja, ali najbolje ga je iskoristiti unutar dvije godine kako biste osigurali najbolju kvalitetu.

Džemovi i želei

Ako su sendviči od džema vaš omiljen obrok, onda je ovo dobra vijest, jer džemovi i želei mogu trajati do godinu dana u špajzu ako ostanu neotvoreni i šest mjeseci u hladnjaku nakon otvaranja.

Kečap

Kečap je vjerojatno najpopularniji, a vremenski okvir je za neotvoreni kečap godinu dana u špajzu, a nakon otvaranja treba ga čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od šest mjeseci.

Mlijeko

Iako ne postoje određene preporuke, većina istraživanja sugeriše da sve dok je mlijeko pravilno skladišteno, neotvoreno mlijeko općenito ostaje dobro 5 do 7 dana nakon navedenog datuma, dok otvoreno mlijeko traje najmanje 2 do 3 dana nakon tog datuma.

Šećer

Šećeru tehnički nikad ne ističe rok trajanja. Međutim, za najbolju kvalitetu, trebali biste iskoristiti vreću šećera u roku od dvije godine.