INTRIGIRA JAVNOST

Albanka na čelu OpenAI-ja: Ko je Mira Murati

Mira Murati

Nakon iznenadnog i prinudnog odlaska Sema Altmana s čela firme, privremeni izvršni direktor kompanije OpenAI je Mira Murati. I dok se priča o Altmanovom povratku, javnost intrigira 34-godišnja Albanka, a glavno pitanje je zašto je Upravni odbor kompanije nagovijestio da prva dama ChatGPT-ja nije dobro trajno rješenje?

Ključna uloga

Donedavno (samo) tehnološka direktorica Mira Murati, imenovana je za privremenog generalnog direktora OpenAI-ja. Mira Murati, navodi se u saopćenju kompanije OpenAI, članica je liderskog tima kompanije već pet godina. Igrala je ključnu ulogu u evoluciji kompanije u globalnog lidera na polju vještačke inteligencije.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

U saopćenju kompanija je navela da Mira donosi „jedinstven skup vještina, razumijevanje vrijednosti, operacija i poslovanja kompanije, i već vodi istraživanja, razvoj proizvoda i sigurnosne funkcije kompanije“.

Čitajući sve ove pohvale koje je kompanija uputila Miri Murati, reklo bi se da je prava osoba odabrana za poziciju izvršnog direktora. Ipak, u kompaniji naglašavaju da je planirano da vodi OpenAI dok trajni nasljednik Sema Altmana, koji je otpušten, ne bude pronađen, piše CDM.me

Mašinski inžinjer

Kako stvari stoje, ta potraga bi mogla biti prekinuta iznenada kao što je i počela jer Upravni odbor OpenAIja navodno pregovara o Altmanovom povratku na čelo kompanije.

Dok se to ne bude desilo (ako se bude desilo), aktuelna direktorica je u žiži javnosti, a među bezbroj pitanja koja se nameću, posebno se ističu dva: ko je Mira Murati i zašto Upravni odbor nagovještava da prva dama ChatGPT-ja nije dobro trajno rješenje, to jeste da je dorasla tome da vodi kompaniju, ali ne i da u potpunosti zamijeni Sema Altmana?

Rođena 1988. godine u Albaniji, u gradu Valoni, a odrasla u Kanadi, Mira Murati uložila je veliki trud da nauči i stekne iskustvo na polju matematike, mašinstva i menadžmenta.

Po obrazovanju je mašinski inžinjer. Kao vrlo mlada, demonstrirala je sjajne vještine inžinjera tako što je napravila hibridni trkački automobil tokom studija na Dartmutu, koledžu u Nju Hempširu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Radila je u zrakooplovstvu, automobilskoj industriji, na razvoju virtuelne (VR) i proširene stvarnosti (Augmented reality).

Kompaniji OpenAI pridružila se 2018. godine, nakon što je u biografiju upisala i rad u kompaniji Tesla Ilona Maska (Elon Musk), gdje je igrala ključnu ulogu u razvoju modela X, i „Lip moušnu“, startapu koji je razvio računarski sistem za praćenje pokreta ruku i prstiju.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Prema riječima 34-godišnje Albanke, upravo rad u Tesli izložio ju je vještačkoj inteligenciji i inspirisao je da traži posao u toj oblasti.

Godinama je radila u OpenAI-ju bez mnogo eksponiranja, nadgledajući razvoj revolucionarnih proizvoda kao što su ChatGPT i DALL-E.

Dva projekta

Iako je od prošle godine nosila titulu tehnološkog direktora, sadašnji i bivši zaposleni kažu da je Mira bila glavna i kada su operacije kompanije u pitanju. Vodila je računa o tome da inžinjeri razvijaju verzije ChatGPT-ja prema rasporedu.

Također je bila zadužena za komunikaciju s Microsoftom, investitorom i partnerom koji je primijenio tehnologiju razvijanu u OpenAI-ju, i pomogla je u oblikovanju politike kompanije o vještačkoj inteligenciji u Vašingtonu i Evropi, navodi Njujork tajms.

  • Ona ima dokazanu sposobnost da okupi timove s tehničkom stručnošću, komercijalnom pronicljivošću i dubokim uvažavanjem važnosti misije. Kao rezultat toga, Mira je pomogla u izgradnji nekih od najuzbudljivijih tehnologija baziranih na vještačkoj inteligenciji koje smo ikada vidjeli - napisao je Satja Nadela, izvršni direktor „Microsofta“, u članku o Miri koji je objavio magazin Tajm.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Murati je preuzela odgovornost za distribuciju generatora slika, alata nazvanog DALL-E, i generatora teksta, superpopularnog ChatGPT-ja, koji je nakon predstavljanja prošle godine privukao stotine miliona korisnika.

Kako su ova dva projekta dobivala na popularnosti, Mira je sve češće počela da se pojavljuje u medijima, na konferencijama.

  • Veoma je važno približiti javnosti ove tehnologije, ali na način koji je odgovoran i siguran - rekla je Murati prošle godine gostujući u emisiji Trevora Noe „The Daily Show“.

  • Ako gradite inteligenciju, to je tako ključna jedinica univerzuma da utječe na sve. Šta može da bude inspirativnije od podizanja i povećanja kolektivne inteligencije čovječanstva - poručila je Mira Murati u avgustu na jednoj konferenciji u Silicijskoj dolini.