Nijemac motivira Dodika na novi potez: Kršenje ili kapitulacija pred visokim predstavnikom BiH?

„Bezobrazluk“ Visokog predstavnika U BiH Kristijana Šmita „tjera“ Dodika da donese svoj izborni zakon

Milorad Dodik Christian Schmidt

Visoki predstavnik u BiH baš je „bezobrazan“. Donio je izmjene bh Izbornog zakona i tako „ohrabrio“ jednog čovjeka da počini novo krivično djelo.

Naime, proteklih sedmica, mjeseci, pa i godina, „vožd“ entiteta u sastavu države Bosne i Hercegovine Milorad Dodik naobećavao se i naprijetio svima po Americi, EU, o BiH da i ne govorimo i evo ga pred novim zadatkom na koji ga motivira jedan Nijemac.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je tehničke izmjene Izbornog zakona BiH , jer to Trojka nije htjela, znala, mogla. Na ovaj način Šmit veoma „podmuklo“ naprosto „primorava“ Dodika da donese svoj , entitetski Izborni zakon po kome bi izbori na svim nivoima u RS bili pod punom ingerencijom republičke izborne komisije a ne CIK BiH.

Dodik ima sada otvorenu šansu da uradi ono što obećava svojim čobanima u manjem entitetu- da donese neki svoj zakon o izborima i pokaže Šmitu i cijelom svijetu „šaku do lakata“.Ili da pogne glavu i , metaforički, naguzi se pred mrskim „Herr Shmidtom“.

Izbor je samo njegov, kao što je i kićena lepeza radikalnih poteza u proteklom vremenu pravljena u njegovom glavi. Ako uradi to što priča i obećava, onda čini produženo krivično djelo nepoštivanja i nesprovođenja odluka krivično djelo nepoštivanja i nesprovođenja odluka visokog predstavnika.

Visokog predstavnika u BiH. Ako ne uradi, svejedno je „donji“sa potpuno kompromitovanom politikom na unutrašnjem i vanjskom planu.U stvari, ovo što Dodik radi posljednjih godinu-dvije nije smislena politička agenda nego očaj jednog čovjeka da preko institucija entiteta i uz „bratsku pomoć“ pravoslavlja širom svijeta spasi isključivo sebe