Ne vozite na rezervi

Evo kada je najbolje dopuniti rezervoar

Gorivo potrosnja
Foto © Pixnio

Njemački ADAC dao je preporuku kada je najbolje natočiti gorivo kako bi izbjegli da u saobraćajnoj gužvi ne ostanete bez goriva.

U svakom slučaju, vozači ne bi trebali čekati da se upali pokazivač rezerve, upozoravaju iz ADAC i kažu da je na benzinsku pumpu najbolje svratiti kada kazaljka spusti na četvrtinu rezervoara.

"Mreža benzinskih pumpi u Njemačkoj je vrlo dobro razvijena, tako da uz malo zdravog razuma i pravovremenog točenja goriva ne bi trebalo biti problema”, objašnjavaju iz ADAC-a.

Takođe, ne smijete nositi više od deset litara goriva van rezervoara u automobilu – čak i ako je dopušteno znatno više: rezervni kanister u automobilu može da stane oko do 60 litara, a u nekim čak i 240 litara. Međutim, ADAC savjetuje da sa sobom ne nosite kanister pune goriva.

"Zato što ne predstavlja samo mogući rizik od požara u slučaju saobračajne nesreće. Osim toga nezdravi plinovi iz plastičnog kanistera goriva takođe mogu da dospiju u unutrašnjost”.

Ako već mora onda kanister stavite u gepek što dalje od putnika. Ko uprkos svemu završi na cesti s praznim rezervoarom, mora da poduzme sve mjere opreza poput svjetala upozorenja, trokuta upozorenja i nošenja prsluka visoke vidljivosti. Tada pomoć na cesti može riješiti problem.

Svako ko stane na autoputu stane zbog nedostatka goriva uglavnom rizikuje da bude kažnjen a ako kao posljedica zaustavljanjaa dođe do sudara, može doći do zajedničke odgovornosti, navode njemački mediji.