FRANCUZI TEK NA 13. MJESTU

Italijanski sirevi među deset najboljih na svijetu

Sirevi
Foto © Agencije

Među brojnim italijanskim gastronomskim đakonijama koje su cijenjene i priznate širom svijeta, nesumnjivo su tu i sirevi. Prema najnovijoj listi koju je sačinio TasteAtlas na listi najboljih sireva na svijetu Italijani u prvih deset drže osam pozicija, a Francuzi se pojavljuju tek na 13. mjestu, prenose agencije.

Prva tri mijesta zauzimaju Parmiđano Ređano, Gorgonzola pikante i Grana padano, a za njima slijede Strakino iz Krešence, Mocarela di bufala, dok su na petom mjestu meksički Oaxaka čiz, a na osmom mestu portugalski Kejžo sera del estrela, pa opet italijanski Pekorino Sardo na devetom, te Pekorino toskano na desetom mjestu.

"Grana Padano je proizvod koji se pravi rukama, nema tu mašina, to su samo ljudske ruke koje daju oblik parmezanu i upravo te sposobnosti opravdavaju njegovu cijenu, a i njegovu popularnost. Ova forma nas košta 500 Eeura ne bi li je napravili", izjavio je proizvođač popularnog sira.

Na Twitteru je moguće pročitati komentare tipa: "Složićete se da je ovo vrlo sumnjiva klasifikacija te da je sudija bio korumpiran i da su Italijani očigledno dobri u marketingu", dok se mediji pridružuju kritikama, ali i dodaju: "Jedina istina jeste da Italija i Francuska svake godine razmijene 150.000 tona odličnih sireva".