sezona jagoda

Jagode su odlične za zdravlje, ali postoje situacije kada mogu da budu štetne

Jagode
Foto © Bonapeti

Počela je sezona jagoda, voća koje je puno vitamina. Odlične su za zdravlje, sadrže elaginsku kiselinu, antioksidans koji podržava imuni sistem i imaju najmanje kalorija od svih voćki. Ipak, dijetetičari posebnu pažnju obraćaju na situacije u kojima jagode budu štetne.

Jagode mogu da izazovu alergije

Jagode spadaju u voće koje najčešće izaziva alergijske reakcije. Jedenje jagoda može da dovede do kožnih lezija tzv. košnica i dijareje kod nekih ljudi. Krivac za ove neprijatne simptome je prekomjerna proizvodnja histamina, koju izazivaju jagode. Zbog velike količine salicilata u jagodama, ovo voće ne bi trebalo da jedu osobe alergične na ova jedinjenja. Rezultat mogu da budu ne samo gore navedene alergije na koži, već i otežano disanje, napadi kašlja i oticanje lica.

Jagode akumuliraju pesticide

Jagode spadaju u voće sa najvećim sadržajem pesticida. U njihovoj proizvodnji se posebno koriste fungicidi. Pesticidi su "tempirane bombe". Dok su simptomi trovanja najčešće dijareja, povraćanje i glavobolja, njihovo dugotrajno nakupljanje u organizmu povećava rizik od oštećenja nervnog sistema.

Jagode mogu da pogoršaju probleme sa crijevima

Male sjemenke jagoda mogu da iritiraju crijevnu sluzokožu. Ovo voće treba da izbjegavaju ljudi sa inflamatornim problemima crijeva (npr. ulceroznim kolitisom koji predstavlja zapaljensku bolest creva i može da dovede do komplikacija opasnih po život).