GASTRO

Jednostavna čokoladna torta bez brašna

Cokoladna torta bez brasna 875x480
Foto © 123RF

Uopšte ne sadrži brašno, a ipak ima čvrstu i stabilnu strukturu zahvaljujući kombinaciji kakao praha i jaja.

Sastojci

170 g tamne čokolada, grubo nasjeckana

110 g maslaca, izrezanog na veće komade

200 g šećera

4 velika jaja

100 g nezaslađenog kakao praha

1 žličica praha za instant kafu

50 ml vruće vode

malo ulja

maline i tučeno vrhnje za dekoraciju

Neovisno o tome mučite li se s intolerancijom na gluten ili samo ponekad volite probati nešto novo, ova torta će vam se sigurno svidjeti. Jednostavna za pripremu i brzo gotova, neodoljivo sočna, dokaz je da je itekako moguće napraviti odličan desert bez brašna.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupeni i s malo ulja premažite kalup promjera 20 centimetara.
  1. Manji lonac, do pola napunjen vodom, stavite na srednju vatru i pustite da lagano kuha. Čokoladu i maslac stavite u posudu otpornu na visoku temperaturu pa je namjestite iznad lonca u kojem se kuha voda i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope.
  1. Otopite prah za instant kafu u vrućoj vodi. U posudu sa čokoladom i maslacem dodajte šećer i kafu pa miksajte dok se sastojci ne sjedine. Nakon toga dodajte jaja i nastavite s miksanjem dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte kakao prah.
  1. Gotovu smjesu prelijte u kalup i pecite u pećnici 35 minuta (dok se ne slegne u sredini).
  1. Ostavite tortu da se hladi 15 minuta, a zatim uklonite stijenke kalupa.

Pustite da se kolač potpuno ohladi pa dekorišite malinama i tučenim vrhnjem prije serviranja.