
Uopšte ne sadrži brašno, a ipak ima čvrstu i stabilnu strukturu zahvaljujući kombinaciji kakao praha i jaja.
Sastojci
170 g tamne čokolada, grubo nasjeckana
110 g maslaca, izrezanog na veće komade
200 g šećera
4 velika jaja
100 g nezaslađenog kakao praha
1 žličica praha za instant kafu
50 ml vruće vode
malo ulja
maline i tučeno vrhnje za dekoraciju
Neovisno o tome mučite li se s intolerancijom na gluten ili samo ponekad volite probati nešto novo, ova torta će vam se sigurno svidjeti. Jednostavna za pripremu i brzo gotova, neodoljivo sočna, dokaz je da je itekako moguće napraviti odličan desert bez brašna.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 stupeni i s malo ulja premažite kalup promjera 20 centimetara.
- Manji lonac, do pola napunjen vodom, stavite na srednju vatru i pustite da lagano kuha. Čokoladu i maslac stavite u posudu otpornu na visoku temperaturu pa je namjestite iznad lonca u kojem se kuha voda i miješajte dok se čokolada i maslac ne otope.
- Otopite prah za instant kafu u vrućoj vodi. U posudu sa čokoladom i maslacem dodajte šećer i kafu pa miksajte dok se sastojci ne sjedine. Nakon toga dodajte jaja i nastavite s miksanjem dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte kakao prah.
- Gotovu smjesu prelijte u kalup i pecite u pećnici 35 minuta (dok se ne slegne u sredini).
- Ostavite tortu da se hladi 15 minuta, a zatim uklonite stijenke kalupa.
Pustite da se kolač potpuno ohladi pa dekorišite malinama i tučenim vrhnjem prije serviranja.