
Pasulj spada u „bogatije“ mahunarke, a iako je kaloričan sadrži mnoštvo hranljivih materija. U njemu su obilje proteina, ugljeni hidrati, masti, kalijum, gvožđe, fosfor, lecitin, vitamini B kompleksa…
Međutim, mnogi će zastati prije pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u tijelu, ali i za to postoji nekoliko trikova.
Naime, pasulj će manje nadimati ukoliko prije kuhanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz nanine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.
Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova u tijelu.
Sastojci:
450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
2 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 lovorova lista
300 g suhog mesa
1 kašičica crvene mljevene paprika
1/2 kašičice mljevenog bibera
1 kašika biljnog začina
2 kašike brašna
30 ml ulja
po ukusu soli
Priprema:
Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuhanja. Ujutru staviti da se kuha, pustiti da provri, pa kuhati oko desetak minuta. Procjediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Isjeckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.
Očistiti i nasjeći šargarepu, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati suho meso. Kuhati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.
Kad je pasulj kuhan, napraviti zapršku. Zagrijati ulje u tavi, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mljevenu papriku. Dobro promješati i sipati u kuhani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuhati još 5 minuta i isključiti.