Predizborna Kalkulacija i Politika Intriga

Ko su kandidati za načelnika u Sanskom Mostu. Možda, moguće, vjerovatno, kažu...

Sanski most

Sanske političke stranke sačekaće posljednji rok da objelodane ko su im kandiidati za načelnike na oktoobarskim izborima.

Pretpostavlja se da će tri stranke imati svoje kandidate- NES , SDP i SDA. U nedostatku dobrih ili novih imena svetri opcije „vrte se u krug“ i potpuno je sigurno da neće slijediti model SDA Bihaća koja se opredijelila za manje poznatog oca slavnog košarkaša Muse.

Hopovac- On zna...
Foto © Hopovac- On zna...

U Sanskom Mostu čak ni nema takvih akvizicija pa će lokalci imati uobičajena imena, Novost je jedino SDA koja po prvi put neće kao kandidata imati aktuelnog načelnika ( od 1996. do danas ova je stranka uvijek imala svog načelnika) Farisa Hasanbegovića a takav (ne)očekivan ishod rezultat je strahovitih duševnih previranja i sujete predsjednika SDA Sanski Most Asima Kambera.

Njegov izbor po defaultu mora biti „onaj ko sluša“ a taj i takav izbor mogao bi bitii Mensur Seferović, bivši vijećnik , bivši direktor Gradske dovorane i trenutni direktor matičnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz koga je demisionirao samo da bi nakratko bio prvi čovjek u Gradskoj dvorani,a onda se, valjda po zadatku, vratio u staro jato i čeka odluku svog predsjednika.

Kadirić- Bio, hoće  li opet...?
Foto © Kadirić- Bio, hoće li opet...?

Kod SDP je situacija skoro pa sterilna. Osim kantonalnog zastupnika i nesuđenog federalnog ministra policije Almina Hopovca, aktuelnog predsjednika SDP Sanski Most, na stranačkom horizontu se ne vidi neko drugo ime. Pominjao se direktor Gimnazije Nijaz Halilović kao moguća alternativa, ali o tome će odlučiti Hopovac i niko drugi.

Kamber- S(rušio) je  generala Alagića, sada će "uzbrati" kandidata koji je obećao da će ga slušati
Foto © Kamber- S(rušio) je generala Alagića, sada će "uzbrati" kandidata koji je obećao da će ga slušati

Kod NES-a je situacija slična, ali ne i identična. Kantonalni zastupnik Nijaz Kadirić slovo kao najizgledniji kandidat, jer je to imperativ stranke,a manje njegova želja , ali i tu su moguća iznenađennja u posljednji čas. Kadirić je prije četiri godine bio protivkandidat Hasanbegoviću koga se nije odrekla stranka nego Asim Kamber, čije je životno djelo rušenje i prerana smrt slavnog generala Mehmeda Alagića.

Hasanbegović- Radio načelnički posao, ali "nije bio dovoljno dobar" predsjedniku Stranke
Foto © Hasanbegović- Radio načelnički posao, ali "nije bio dovoljno dobar" predsjedniku Stranke

U kulorima se prepričava da bi čak i potpuno ugasli DF mogao imati svog kandidata za načelnika. Govori se da bi to mogao biti službenik Elektrodistrbucije Suad Bajraktarević čije su šanse da bude izabran malo manje nego nemoguće. Iz toga se izvlači poprilično pouzdan modus operandi da je Bajraktareviić , svjesno ili ne, kukavičije jaje SDA- on treba da uzme glasove onih birača koji nikada ne bi glasali za SDA , ali bi „ukrali“ glasove ostalim kandidatima.

Šta od takve političke avanture, ima Bajraktarević zna samo on. I možda „ još neko2 u SDA. U slojevitost predizbornih manipulacija spada svakako i „ iskreno“ uvjeraavanje pojedinaca iz SDP-a kako npr, NES i ne treba da ima kandidata za načelnika,a takva „igranka“ tumači se kao prećutni dogovor SDP-a i SDA da nakon izbora ovjekoveče navodno već davno potpisanu koaliciju . Taj dokument čuva se bolje nego jevrejska Hagada.