uslovi koje tamo ima daleko bolji

Konobar iz BiH opisao kako izgleda sezonski posao na hrvatskoj obali

Ugostitelj

U stanu sam sa dvojicom momaka, svaki ima svoju sobu i totalnu privatnost...

Bolja zarada i uslovi rada razlozi su zašto svake godine sve više ljudi iz Bosne i Hercegovine odlazi da na sezonski posao u Hrvatsku. Posebno se to osjeti tokom ljetnih mjeseci.

Iskustava ima različitih, a svoje priču ispričao je Andrej K. iz Banje Luke. On se put Istre otisnuo još početkom maja. Radi u šanku restorana i poručuje kako su uslovi koje tamo ima daleko bolji od svih onih koje ima imao u ugostiteljskim objektima u Banjoj Luci u kojima je radio.

Kada je dogovarao posao, podrazumijevalo se da će od prvog dana biti prijavljen. Plata 1.100 eura (2.200 KM) plus bakšiši, a ne plaća ni smještaj, ni hranu.

"U stanu sam sa dvojicom momaka, svaki ima svoju sobu i totalnu privatnost. To ne plaćamo. Pošto radim u restoranu, mogu da jedem šta želim i kada želim", prepričava Andrej svoje iskustvo.

Radi, doduše, šest dana u sedmici, smjene su 8 sati i svaki minut dužeg ostajanja na poslu je plaćen. Te prekovremeno sate dobijat će na račun kada se vrati kući. Tako se dogovorio sa poslodavcima. Prema njegovoj računici, već do sada ima “zarađenu” jednu platu od prekovremenih sati.

"Ponekad radim dvokratno, ujutro od 7 do 11, pa onda uveče. To vrijeme između je moje vrijeme koje sada koristim za plivanje", priča kroz smijeh i dodaje kako voli da radi drugu smjenu, jer može duže da spava, na miru popije kafu negdje pored mora i zapliva.

"Nema ostajanja do jutra, kao u nekim lokalima kod nas. Ljudi su fini, dođu da pojedu, nešto popiju i idu "priča on. Nedavno je bio u rodnoj Banjoj Luci zbog privatnih obaveza i kaže da nije bilo nikakvih problema da dobije dva slobodna dana.