spomenik "Zore slobode"

Na mjestu logora Heliodrom otkriven spomenik HVO-u, hrvatski ministar poručio: Ovdje sam branio naš narod

B 240611073

Ponovno ću, ako bude bilo potrebno i u političkom smislu učiniti sve da obranimo naše vrijednosti, rekao je Ivan Anušić...

U kasarni "Stanislav Baja Kraljević", nekadašnjem koncentracionom logoru "Heliodrom" u kojem su mučeni i ubijani brojni Bošnjaci, danas je otkriven spomenik "Zore slobode".

Spomenik je otkriven u sklopu svečanog obilježavanja 32. godišnje operacije "Lipanjske zore". Tom prilikom prisutnim se obratio i ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić.

On je tokom svog obraćanja priznao da je tokom 1993. godine ratovao u Mostaru.

  • Drago mi je da sam danas ovdje. Nakon puno godina sam došao ovdje. Zadnji put sam bio ovdje 1993. godine, kao pripadnik HVO-a sam se borio u Mostaru braneći hrvatske interese, Hrvatsku državu i hrvatski narod. Ponovno ću, ako bude bilo potrebno i u političkom smislu učiniti sve da obranimo naše vrijednosti, vase vrijednosti i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima, rekao je Anušić.

Kao što je poznato, tokom 1993. godine Anušić je u Mostaru mogao vjerovatno ratovati samo protiv Armije RBiH, s obzriom da je ta godina obilježena sukobom HVO-a i Armije RBiH, kao i HVO-ovim razaranjem lijeve obale grada Mostara što je kulminiralo rušenjem Starog mosta.