PRVO AGDA, PA SVE OSTALO

Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač po ovom receptu

Ruzice1 872x599

Prvo je potrebno napraviti agda koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna...

Sastojci:

1 kg jufki za baklavu

1,1 kg šećera

veći limun

250 gr putera

100 ml ulja

900 grama oraha

Priprema:

  1. Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.

  2. Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.

  3. Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.

4, Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.

  1. Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja…

  2. Ružice pecite 10 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta.