
Danas vam donosim prijedlog nutricioniste Kenana Mandre za iftarsku sofru koja spaja tradiciju i nutritivnu ravnotežu.
Počinjemo sa tarhana čorbom, koja svojim blagim kiselkastim okusom priprema želudac za glavno jelo. Zatim slijedi hadžijski ćevap, staro bosansko jelo koje se priprema od sitno sjeckane teletine i suhog mesa, kuhano u bogatom sosu.
Na kraju, tu je bosanska salata, koja može parirati najboljim svjetskim salatama i koju predlažem kao prvi ozbiljan bosanski kandidat na međunarodnoj sceni!
Predjelo: Tarhana čorba
Lagana, ali hranljiva čorba od fermentisanog tijesta, bogata probioticima i idealna za početak iftara.
Sastojci:
3 kašike domaće tarhane
1 kašika putera
1 l mesnog temeljca
1 kašika paradajz-pirea
So, biber i aleva paprika po ukusu
Priprema:
U šerpi otopiti puter, dodati paradajz-pire i kratko propržiti. Umiješati tarhanu i miješati nekoliko minuta.
Postepeno dodavati temeljac uz neprestano miješanje. Kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se čorba ne zgusne.
Glavno jelo: Hadžijski ćevap - jelo za umorne putnike i ljude od ugleda
Hadžijski ćevap nije običan ćevap. Iako nosi poznato ime, nema veze s roštiljem, već s dugim i strpljivim kuhanjem u bogatom sosu.
Priča se da su ga nekada pripremali za hadžije – ljude koji su se vraćali sa svetog putovanja iz Mekke, iscrpljeni i željni domaće hrane. Bilo je to jelo koje je tijelu vraćalo snagu, a duši donosilo mir. Zar nije idealno za iftar?
Sastojci:
500 g telećeg mesa (sitno sječeno)
100 g suhog mesa (narezano na kockice)
1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
2 čehna bijelog luka
1 mrkva (narezana na kolutiće)
1 manja paprika (narezana na kocke)
2 kašike maslaca ili kajmaka
1 kašika ulja
200 ml mesnog temeljca
So, biber, aleva paprika i kim po ukusu
2 kašike sitno sjeckanog peršuna
Priprema:
Na maslacu propržiti crveni luk dok ne omekša. Dodati suho meso, a zatim teletinu i pržiti dok ne dobije blagu koricu.
Ubaciti mrkvu, papriku i bijeli luk, začiniti i promiješati. Sipati temeljac, smanjiti vatru i kuhati oko 45-60 minuta, dok meso ne omekša.
Pred kraj dodati svježi peršun i poslužiti uz pire krompir, rižu ili somun.