PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI IFTAR

Napravite tarhana čorbu, hadžijski ćevap

Hadzijski cevap 427x285

Danas vam donosim prijedlog nutricioniste Kenana Mandre za iftarsku sofru koja spaja tradiciju i nutritivnu ravnotežu.

Počinjemo sa tarhana čorbom, koja svojim blagim kiselkastim okusom priprema želudac za glavno jelo. Zatim slijedi hadžijski ćevap, staro bosansko jelo koje se priprema od sitno sjeckane teletine i suhog mesa, kuhano u bogatom sosu.

Na kraju, tu je bosanska salata, koja može parirati najboljim svjetskim salatama i koju predlažem kao prvi ozbiljan bosanski kandidat na međunarodnoj sceni!

Predjelo: Tarhana čorba

Lagana, ali hranljiva čorba od fermentisanog tijesta, bogata probioticima i idealna za početak iftara.

Sastojci:

3 kašike domaće tarhane

1 kašika putera

1 l mesnog temeljca

1 kašika paradajz-pirea

So, biber i aleva paprika po ukusu

Priprema:

U šerpi otopiti puter, dodati paradajz-pire i kratko propržiti. Umiješati tarhanu i miješati nekoliko minuta.

Postepeno dodavati temeljac uz neprestano miješanje. Kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se čorba ne zgusne.

Glavno jelo: Hadžijski ćevap - jelo za umorne putnike i ljude od ugleda

Hadžijski ćevap nije običan ćevap. Iako nosi poznato ime, nema veze s roštiljem, već s dugim i strpljivim kuhanjem u bogatom sosu.

Priča se da su ga nekada pripremali za hadžije – ljude koji su se vraćali sa svetog putovanja iz Mekke, iscrpljeni i željni domaće hrane. Bilo je to jelo koje je tijelu vraćalo snagu, a duši donosilo mir. Zar nije idealno za iftar?

Sastojci:

500 g telećeg mesa (sitno sječeno)

100 g suhog mesa (narezano na kockice)

1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)

2 čehna bijelog luka

1 mrkva (narezana na kolutiće)

1 manja paprika (narezana na kocke)

2 kašike maslaca ili kajmaka

1 kašika ulja

200 ml mesnog temeljca

So, biber, aleva paprika i kim po ukusu

2 kašike sitno sjeckanog peršuna

Priprema:

Na maslacu propržiti crveni luk dok ne omekša. Dodati suho meso, a zatim teletinu i pržiti dok ne dobije blagu koricu.

Ubaciti mrkvu, papriku i bijeli luk, začiniti i promiješati. Sipati temeljac, smanjiti vatru i kuhati oko 45-60 minuta, dok meso ne omekša.

Pred kraj dodati svježi peršun i poslužiti uz pire krompir, rižu ili somun.