
Još jedna klasik torta koju svi volimo ako se ja pitam - Jafa torta
Korica:
- 200g mljevenog keksa
- 150g mljevenih oraha (ili neki drugi orašasti plod)
- 70g prah šećera
- 70g istopljenog putera
- 150ml soka od pomorandže
Fil:
- 790ml mljeka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- 150g šećera
- 150g putera
- 1 kutija Jafa keksa
- 2 banane
Ganaš:
- 130ml slatke pavlake
- 100g crne čokolade
Prvo se pravi fila, za njega skuhati mlijeko sa šećerom, od ukupne količine mlijeka odvojiti 150ml pomješati sa pudingom i gustinom. Kada mlijeko provri, skuhati puding, prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi u potpunosti. U ohlađen fil mikserom umješati omekšali puter i fil je spreman.
Za koricu pomješati sve sastojke i utisnuti ih u kalup prečnika 20cm.
Na koricu zatim poređati kolutove banane, polovinu fila, jafa keks sa čokoladnom stranom na dole i ostatak fila. Složenu tortu odložiti u frižider da se stegne, najmanje 4h, idealno preko noći.
Sutradan izvaditi tortu iz kalupa, i napraviti ganaš. Za njega zagrijati slatku pavlaku da bude vrela, nju preliti preko prethodno usitnjene čokolade, ostaviti da odstoji par minuta i dobro promješati.
Dobijeni ganaš sada polako rasprediti preko torte, ukrasiti po želji i vratiti u frižider dok se čokolada ne stegne.