LJUBAV NA PRVI ZALOGAJ

Neodoljiva Jaffa torta

Kolac
Foto © recepti

Još jedna klasik torta koju svi volimo ako se ja pitam - Jafa torta

Korica:

  • 200g mljevenog keksa
  • 150g mljevenih oraha (ili neki drugi orašasti plod)
  • 70g prah šećera
  • 70g istopljenog putera
  • 150ml soka od pomorandže

Fil:

  • 790ml mljeka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 150g šećera
  • 150g putera
  • 1 kutija Jafa keksa
  • 2 banane

Ganaš:

  • 130ml slatke pavlake
  • 100g crne čokolade
  1. Prvo se pravi fila, za njega skuhati mlijeko sa šećerom, od ukupne količine mlijeka odvojiti 150ml pomješati sa pudingom i gustinom. Kada mlijeko provri, skuhati puding, prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi u potpunosti. U ohlađen fil mikserom umješati omekšali puter i fil je spreman.

  2. Za koricu pomješati sve sastojke i utisnuti ih u kalup prečnika 20cm.

  1. Na koricu zatim poređati kolutove banane, polovinu fila, jafa keks sa čokoladnom stranom na dole i ostatak fila. Složenu tortu odložiti u frižider da se stegne, najmanje 4h, idealno preko noći.

  2. Sutradan izvaditi tortu iz kalupa, i napraviti ganaš. Za njega zagrijati slatku pavlaku da bude vrela, nju preliti preko prethodno usitnjene čokolade, ostaviti da odstoji par minuta i dobro promješati.

  3. Dobijeni ganaš sada polako rasprediti preko torte, ukrasiti po želji i vratiti u frižider dok se čokolada ne stegne.