ubice terorišu grad a katica leti

Nova helikopterska eskadrila Sarajeva: Spas u nevremenima ili politička farsa?

Admir katica

U jeku nedavnih obećanja i kontroverzi, Sarajevo se priprema za osnivanje svoje prve helikopterske eskadrile pod vođstvom Admir Katica, šefa sigurnosti u Kantonu Sarajevo. Planirana kao odgovor na hitne situacije, uključujući prirodne katastrofe i medicinske evakuacije, eskadrila izaziva podijeljene reakcije među građanima i stručnjacima.

Nakon godina političkih spletki i nesigurnosti, ova inicijativa smatra se korakom naprijed u zaštiti javne sigurnosti. Katica ističe da su kandidati prošli rigorozne testove, ali skeptici se pitaju koliko će eskadrila zaista doprinijeti svakodnevnoj sigurnosti. "Primarni zadatak bit će osigurati pomoć građanima u nuždi, ali hoće li to biti dovoljno za suzbijanje sve učestalijih prijetnji kao što su nasilje i kriminal?", pita se jedan od lokalnih aktivista za ljudska prava.

Kritike su posebno usmjerene na političku dimenziju ovog poteza. "Katica je maršal eskadrile koja se na prvi pogled čini kao PR potez za umirivanje javnosti, dok stvarne sigurnosne izazove, poput pucnjava i organiziranog kriminala, ostavlja neriješenima", komentira politički analitičar Ivan Petrović.

Osim toga, pitanja se postavljaju i o transparentnosti i odgovornosti u upravljanju eskadrilom. "Kako možemo vjerovati eskadrili čiji su čelnici povezani s kontroverznim političkim likovima i sumnjivim poslovnim praksama?", pita se lokalni novinar Milica Jovanović.

Dok se grad priprema za početak operacija helikopterske eskadrile, mnogi su skeptični u pogledu njenog stvarnog utjecaja na svakodnevnu sigurnost. Ostaje da se vidi hoće li ova inicijativa zadovoljiti očekivanja građana ili će postati još jedan politički trofej u nestabilnom političkom okruženju Bosne i Hercegovine.