Kusturica je poznat i po tome što traži finansijere svojih privatnih projekata

Nova "krava muzara": Kusturica se sastao sa Putinom

Vladimir Putin Emir Kusturica

"Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se u utorak sa srpskim režiserom Emirom Kusturicom.

Sastanak je održan u Kremlju. Režiser je šefu države ispričao svoje planove", javlja RIA Novosti.

Iz ureda predsjednika Putina emitirana je štura vijest u kojoj stoji samo da je došlo do susreta.

No, RIA Novosti, propagandistička platforma Putinovog režima, donijela je cijeli niz tekstova o ovome.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se ocjene srpskog reditelja Emira Kusturice o događajima u Ukrajini poklapaju sa njegovim sopstvenim procjenama, dok su prošli događaji u Srbiji i sadašnji u Ukrajini veoma slični fenomeni", piše dalje RIA Novosti.

"Vaše današnje procjene, uključujući i tragične događaje u Ukrajini, potpuno se poklapaju sa mojim. Tako je. Ono što se desilo u Srbiji, i ovo što se sada dešava između Rusije i Ukrajine, egzaltacija, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, dajući im novi život danas, to su, naravno, sve vrlo slične pojave, veoma slične", rekao je Putin na sastanku sa Kusturicom u utorak.

On je, pišu RIA Novosti u još jednoj objavi "nazvao zanimljivim ideje srpskog reditelja Emira Kusturice o snimanju filmova u Rusiji".

Tokom sastanka sa Putinom u Kremlju, reditelj je govorio o svojim planovima da snima filmove u Rusiji.

"Što se tiče kreativnosti, naravno, ove ideje su veoma zanimljive i hajde da o njima razgovaramo", rekao je Putin.

Kusturica je ranije najavio da planira snimiti film "Zločin bez kazne" po romanu Fjodora Dostojevskog i film po djelima Jevgenija Vodolazkina, posebno prema romanu "Lovor".

Srpski reditelj Emir Kusturica ocijenio je događaje u Ukrajini i zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na "ličnoj historijskoj pravdi", javlja ovaj portal u još jednom tekstu povodom susreta u Kremlju.

"Želim da Vam se zahvalim za Vašu ličnu historijsku pravdu, koju smo mi, Sloveni, oduvijek imali. Ovo što se sada dešava u Ukrajini je borba za nas. Vidjeli smo šta se desilo sa srpskim narodom u Hrvatskoj kada su protjerali 230 hiljada Srba. Mislim da je ova analogija veoma važna za sve", rekao je Kusturica na sastanku sa Putinom.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je 5. augusta 2022. godine, na godišnjicu vojno-policijske akcije "Oluja" protiv Republike Srpske Krajine 1995. godine, tokom koje je, prema podacima srpskih vlasti, ubijeno oko dvije hiljade, a više od 200 hiljada Srbi su protjerani iz Hrvatske, kazao je da je to pomoglo dalju mirnu reintegraciju teritorija. Više puta je ponudio da sa sadašnjim vlastima u Kijevu podijeli hrvatsko iskustvo iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji", piše RIA Novosti.

U narednoj objavi navode i da je Kusturica rekao je da planira snimiti "ruski triptih" od tri filma prema romanima Fjodora Dostojevskog, Nikolaja Gogolja i Lava Tolstoja, kao i da završi rad na "Lovoru" po romanu Jevgeniju Vodolazkinu, napominjući da nakon toga "možete završiti moja karijera", napisale su RIA Novosti u još jednom od tekstova.

Pišu dalje i da je Putin bio oduševljen idejama Kusturice.

RIA Novosti prenose i da je predsjednik Rusije istakao da se filmovi koje bude Kusturica napravio, moraju prikazati u vrhunskim kinima.

"Kino morabiti visokog kvaliteta", rekao je.

Kusturica je poznat i po tome što traži finansijere svojih privatnih projekata. Tako je realizirao Mokru goru u Srbiji, Andrić grad u Bosni i Hercegovini, a sada želi ušićariti i u Rusiji.