Do 30 sedmica čekanja

Ogromne su liste čekanja za prvi auto poznatog proizvođača mobitela

Xiaomi SU7 elektricni automobil Foto Xiaomi 3

Proizvođač pametnih telefona i druge potrošačke elektronike počeo je u četvrtak primati narudžbe za svoj početni model električnog automobila i izvijestio je da je broj prednarudžbi dostigao 88.898 u prva 24 sata.

Prema statusu u Xiaomijevoj aplikaciji za naručivanje automobila, isporuke za standardni model SU7 po cijeni od 215.900 juana ili 29.870 dolara mogle bi trajati između 18 i 21 sedmice.

Do 30 sedmica čekanja

Čekanje na isporuku najskupljeg modela, čija je cijena 299.900 juana ili 41,5 hiljada dolara, moglo bi da se protegne između 27 i 30 sedmica.

SU7, čiji dizajn podsjeća na Porscheove modele sportskih automobila Taycan i Panamera, lansiran je usred žestokog rata cijena na globalnom tržištu automobila, gdje se više od 40 marki nadmeće za pažnju potrošača.

Konkurencija je ogromna

Istovremeno, Xiaomi nije bez jakih prednosti, primjećuju analitičari, koji ističu da ima dublje džepove od mnogih pokretača električnih vozila i da mu njegova stručnost u poslovanju s pametnim telefonima daje prednost u razvoju elektronskih sistema za nadzor, što je karakteristika cijene kineski potrošači.