DERMATOLOZI OTKRIVAJU

Ova svakodnevna navika ubrzava starenje kože

Kozmetika koža

Ako imate više od 40 godina, vjerovatno se u vašem kupatilu krije barem nekoliko proizvoda za njegu kože osmišljenih za smanjenje bora i održavanje blistavog tena.

Iako se značajne svote troše na kreme i serume, dermatolozi upozoravaju da bi jedna uobičajena večernja navika mogla potajno sabotirati sve vaše napore i ubrzati starenje kože, piše Parade .

Slana večera - tajni neprijatelj mladenačke kože

Ako imate naviku dodavanja puno soli u svoje večere, možda nesvjesno ubrzavate proces starenja kože. Prema dermatolozima, obroci s visokim udjelom soli mogu utjecati na izgled vaše kože kratkoročno, ali i dugoročno ako postanu redovna praksa.

„Ishrana bogata natrijumom apsolutno može učiniti da vaša koža izgleda suho, natečeno ili oboje“, kaže dermatologinja dr. Alexandra Bowles. Ona objašnjava da tijelo nakon konzumiranja soli uvlači vodu u krvotok kako bi održalo ravnotežu.

Ovo, prema dr. Bowlesu, može dovesti do zadržavanja tekućine i uzrokovati natečenost, posebno oko očiju i na licu, gdje je koža tanja i osjetljivija.

„Istovremeno, previše natrijuma zapravo može dehidrirati kožu povlačenjem vlage s površine, ostavljajući je zategnutom, perutavom ili beživotnom. Ova kombinacija unutrašnjeg zadržavanja vode i površinske dehidracije je razlog zašto se neko može probuditi s natečenim očima, ali i dalje osjećati kao da mu koža izgleda suho“, objašnjava dr. Bowles.

Osim što uzrokuje natečenost sljedećeg jutra, redovna konzumacija slane hrane može dugoročno ostariti kožu, upozorava dermatologinja dr. Viktorija Kazlouskaja. "Nekoliko studija sugerira da se funkcija ćelija mijenja u uslovima ishrane sa visokim udjelom soli i da to može uticati i na vaskularnu reaktivnost, potencijalno povećavajući upalu", objašnjava ona.

Iako je potrebno više naučnih istraživanja kako bi se potvrdila direktna veza između soli i preranog starenja, dr. Kazlouskaya ističe da ako sol zaista uzrokuje blagu upalu, kao što prethodna istraživanja sugeriraju, ona može doprinijeti starijem izgledu kože.

Dr. Bowles dodaje da višak natrijuma može poremetiti i kožnu barijeru i ometati proizvodnju kolagena. "Višak natrijuma može poremetiti i kožnu barijeru, koja je ključna za zadržavanje vlage unutra i iritansa vani, tako da koža može postati osjetljivija, suha ili reaktivnija", kaže ona.

Savjeti za smanjenje znakova starenja

Iako slani obroci mogu ostariti kožu, druge prehrambene navike mogu imati suprotan učinak i doprinijeti mladolikom izgledu kože.

„Često kažem svojim pacijentima da, iako ne možemo kontrolirati svaki izvor upale, ograničavanje viška natrija i davanje prioriteta cjelovitim, svježim namirnicama može podržati i opće blagostanje i čistiju, smireniju kožu. Male promjene u prehrani zaista mogu napraviti primjetnu razliku“, kaže dr. Bowles.

Dr. Bowles ističe dobru hidrataciju i ishranu zasnovanu na cjelovitim namirnicama kao temelje zdrave kože. "Ono što jedemo, kako se hidriramo, kako spavamo i kako se brinemo o svojoj koži, sve to zajedno djeluje. Sol nije 'loša', ali ako smo svjesni koliko je konzumiramo i kako naša tijela reaguju, možemo napraviti primjetnu razliku u natečenosti, suhoći i upali", naglašava ona.

Ako se ipak odlučite za slani obrok, dr. Kazlouskaya preporučuje da ga ne jedete neposredno prije spavanja, jer je natečenost najizraženija ujutro. Također predlaže šetnju nakon večere kako biste potaknuli protok krvi, što koži dostavlja kisik i hranjive tvari neophodne za obnovu ćelija.

Dr. Bowles savjetuje kombinovanje slane hrane s hranom bogatom kalijumom, poput avokada, banana ili lisnatog zelenog povrća, jer one mogu ublažiti zadržavanje vode. "Često preporučujem izbjegavanje alkohola uz obrok s visokim udjelom natrijuma, jer ta kombinacija može biti posebno dehidrirajuća za kožu", dodaje ona.

Konačno, ako primijetite trajne promjene na koži, važno je obratiti pažnju na obrasce u vašoj ishrani i načinu života. „I kao i uvijek, ako se nešto čini neobičnim, posjeta dermatologu može pružiti jasnoću i mir“, zaključuje dr. Bowles.


Znate više o temi ili prijavi grešku Komentari