Kako sami napraviti...

Ovo piće Šveđani piju za dugovječnost, donosimo recept

Pice svedjanijpg

Krompirovo mlijeko takođe sadrži manje šećera i masti, i ne sadrži uobičajene alergene...

Proizvođači tvrde da je ovo mlijeko dobar izvor vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata, i da je, što je još važnije, najmanje štetno po životnu sredinu od svih biljnih napitaka

Švedska kompanija lansirala je najnoviji hit na tržištu –mlijeko od krompira. Cijena? To je ništa manje od 3 do 5 evra po litru. Krompirovo mlijeko je takođe odličan izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata.

Inače, recept je preuzet od profesorke Eve Tornberg sa Univerziteta Lung, koja je još 2017. godine proizvela neobično ukusnu i kremastu „emulziju od krompira“. Mlijeko se prodaje u tri varijante: originalno, barista i nezaslađeno.

Proizvođači tvrde da je ovo mlijeko dobar izvor vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata, i da je, što je još važnije, najmanje štetno po životnu sredinu od svih biljnih napitaka. Krompirovo mlijeko takođe sadrži manje šećera i masti, i ne sadrži uobičajene alergene, što ga čini odličnim izborom za ljude koji su osjetljivi na laktozu, gluten ili orašaste plodove.

Kako sami napraviti mlijeko od krompira?

Krompir oljuštite i skuvajte. Kada je gotovo, stavite ga u blender. Dodajte polovinu vode i malo mljevenih badema (opciono). Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte malo ekstrakta vanile. Sve to izblendajte i stavite u posudu