HIT OVOG LJETA U KUHINJI

Pašteta od tikvica – lagani i osvježavajući specijalitet za vrele dane

Krastavac

Sezona tikvica je tek pred nama, iako ih već sada možemo pronaći u svim boljim marketima. Nutricionisti ističu da su tikvice niskokalorično povrće koje je idealno za lagani ljetni jelovnik, a osim poznatih jela poput musake, pohovanih ili grilovanih tikvica, danas vam donosimo novi osvježavajući recept — paštetu od tikvica.

Sastojci:

3 srednje tikvice

1 glavica luka

2 čena bijelog luka

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike kisele pavlake

1 vezica peršuna ili mirođije (po ukusu)

1 kašika limunovog soka

so, biber po ukusu

Priprema: Operite i izrendajte tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje kako bi pustile višak vode. Nakon toga ih dobro ocijedite. Sitno nasjeckajte crni i bijeli luk te peršun ili mirođiju. Na maslinovom ulju izdinstajte luk dok ne omekša, pa dodajte tikvice i lagano ih dinstajte uz miješanje dok ne ispari višak tečnosti.

Skinite sa šporeta, pustite da se malo prohladi, zatim dodajte kiselu pavlaku, limunov sok i začine po ukusu. Sve zajedno izblendirajte u blenderu ili štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.

Paštetu od tikvica stavite u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja. Ovaj lagani i ukusni namaz osvježiće vas u vrelim ljetnim danima i sigurno će postati jedan od omiljenih specijaliteta.