
Sezona tikvica je tek pred nama, iako ih već sada možemo pronaći u svim boljim marketima. Nutricionisti ističu da su tikvice niskokalorično povrće koje je idealno za lagani ljetni jelovnik, a osim poznatih jela poput musake, pohovanih ili grilovanih tikvica, danas vam donosimo novi osvježavajući recept — paštetu od tikvica.
Sastojci:
3 srednje tikvice
1 glavica luka
2 čena bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike kisele pavlake
1 vezica peršuna ili mirođije (po ukusu)
1 kašika limunovog soka
so, biber po ukusu
Priprema: Operite i izrendajte tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje kako bi pustile višak vode. Nakon toga ih dobro ocijedite. Sitno nasjeckajte crni i bijeli luk te peršun ili mirođiju. Na maslinovom ulju izdinstajte luk dok ne omekša, pa dodajte tikvice i lagano ih dinstajte uz miješanje dok ne ispari višak tečnosti.
Skinite sa šporeta, pustite da se malo prohladi, zatim dodajte kiselu pavlaku, limunov sok i začine po ukusu. Sve zajedno izblendirajte u blenderu ili štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.
Paštetu od tikvica stavite u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja. Ovaj lagani i ukusni namaz osvježiće vas u vrelim ljetnim danima i sigurno će postati jedan od omiljenih specijaliteta.