Priprema: 45 minuta

Pileći paprikaš za subotnji ručak

Gastro

Priprema: 45 minuta

Sastojci:

500 g piletine, dva luka, tri mrkve, ¼ korijena celera, dvije kašike koncentrata rajčice, dvije kašikice crvene paprike, tri žlice kiselog vrhnja, 600 ml pilećeg temeljca, listići svježeg peršuna, dvije kašike suncokretovog ulja, sol, crni biber.

Piletinu narezanu na komade posolite i pobiberite. Na tavi zapecite meso. Na isto ulje dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte dok ne poprimi zlaćanu boju, a zatim dodajte naribanu mrkvu i celer. Dodajte temeljca toliko da prekrije povrće. Začinite crvenom paprikom, začinite prema ukusu, a zatim dodajte koncentrat rajčice.

Dodajte meso i pustite da se kuha oko sat vremena. Ako temeljac ispari, svakako ga dodajte još da na kraju dobijete bogat umak.

Pred kraj kuhanja izvadite meso i dio temeljca iz tave i dodajte kiselo vrhnje. Preostalo povrće u tavi usitnite štapnim mikserom i dodajte mješavinu s kiselim vrhnjem. Dobro promiješajte, vratite meso i pospite svježim peršunom.