određena pravila postoje

Pravila kojih se Francuskinje pridržavaju za doručak

Zena shutterstock 1241480311 768x476

Francuskinje su oduvjek bile sinonim za eleganciju, sofisticiranost i ljepotu življenja. Njihov način života nas često navodi da razmišljamo o njegovom kvalitetu i radimo na njegovom unaprijeđenju.

I dok se i sami često suočavamo sa ubrzanim tempom svakodnevnog života, francuski pristup životu predstavlja vrstu umjetnosti u kojoj su uživanje u svakom trenutku i promišljeni izbori ključ ravnoteže.

Pored mode i lepote, fitnes i životne navike Francuskinja otkrivaju potpuno novi svijet u kojem možemo pronaći nove ideje. A ako želimo da poboljšamo naše rutine – hajde da počnemo sa prvom, najvažnijom i obaveznom – a to je ishrana. Posebnu pažnju posvetićemo prvom obroku u danu, doručku.

Naravno da ne doručkuju sve Francuskinje na isti način i da tradicionalni doručak u Francuskoj definitivno nije isti za sve. Međutim, određena pravila postoje.

Tipičan francuski doručak nije obilan obrok za stolom i sastoji se od jednostavnih sastojaka.

Doručak u Francuskoj je često sladak, a ne slan. Zamislite tostirani integralni hleb i džem sa visokim udjelom voća, ili obavezno pecivo koje je tamo dovedeno do perfekcije.

U Francuskoj se pečena jaja ili omlet obično ne jedu za doručak, a jaja se češće jedu kao kasniji obrok.

Najčešći doručak u Francuskoj

Kroasani

Kroasan sa puterom je jednostavno početna tačka svakog doručka u Francuskoj. Parižanke će ga kupiti u svojoj omiljenoj pekari, a zatim uživati u šoljici kafe s mlijekom ili svježe cijeđenom soku od pomorandže ili grejpfruta.

Francuski tost

Kada Francuskinje prave tost, to je nešto drugačije od onoga na šta smo navikli. Francuski tost je sladak.

Ovaj tost se pravi tako što se parče hljeba potopi u mješavinu mlijeka i jaja u šta se doda i prstohvat cimeta i šećera. Proprži se na kockici maslaca, za autentičan francuski ukus.

Niskokalorični jogurt i svježe voće

Jedna od dijetalnih verzija doručka u Francuskoj se svodi na šoljicu niskokalorijskog jogurta, u koji se dodaje svježe voće.