Čorba sa tikvicama
Recept za čorbu sa tikvicama
Potrebno
1 srednja tikvica
1 keleraba
1 glavica luka
1 mrkva
1 kašičica šećera
350 g pelata paradajza
začini, ulje
Priprema
Tikvicu, kelerabu i mrkvu očistiti i izrendati na krupno rende, a luk isjeći na kockice.
Pelete paradajza samljeti. Na malo ulja popržiti luk a potom dodati mrkvu te i nju kratko propržiti.
Zatim dodati pelat paradajza, kašičicu šećera, naliti vodom i ostaviti da proključa.
U ključalu vodu dodati tikvice i kelerabu pa nastavite sa kuhanjem dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati začine po ukusu.
Sogan dolma
Recept za sogan dolmu
Potrebno:
8 većih glavica luka
400 g mljevene junetine
2 mrkve
80 g riže
1 kašičica mljevene paprike
5 dl soka od paradajza
5 dl juneće supe
1 kašičica gustina
0,5 dl ulja
mješavina začina
Priprema:
Glavice luka očistiti i odsjeći im vrhove, pa ih blanširati u slanoj vodi dok ne omekšaju. Mrkvu oguliti i izrendati na krupno rende.
Blanširani luk ocijediti od suvišne tečnosti tepažljivo izvaditi središnji dio tako da ostanu dva obruča. Ostatak luka sitno isjeckati.
U tavu uliti malo ulja, dodati isjeckani luk, mrkvu i meso a zatim kratko propržiti. Sipati malo vode i ostaviti jelo da se dinsta.
Kada je meso napola gotovo, dodati rižu, mljevenu papriku i začine po ukusu pa dinstati sve dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
Pripremljenim filom napuniti obruče od luka. Posebno sjediniti sok od paradajza, juneću supu i gustin, te začiniti po ukusu.
Punjeni luk poslagati u nauljenu vatrostalnu posudu, preliti ga pripremljenom mješavinom i staviti u rernu da se peče.
Rižoto sa gljivama i piletinom
Recept za rižoto sa gljivama i piletinom
**Potrebni sastojci:
• ½ kg pilećih prsa
• 200 g šampinjona
• 1 šolja riže
• 1 kašika vegete
• ½ kašike bibera
• voda za kuhanaje
• peršun
• 1 kašika rendanog parmezana
• 1 kašika maslaca
Priprema:
• Narežite pileća prsa na kockice i popržite u tavi dok ne porumeni. Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte nekoliko minuta.
• Dodajte začine, rižu, peršun i prelijte sa jednom čašom vode. Kuhajte na srednjoj vatri dok se riža ne skuha.
• Pred sami kraj kuhanja umiješajte parmezan i maslac.
Medeni kolač
Recept za medeni kolač
Potrebni sastojci:
Za kore
• 3 jaja
• 200 g šećera
• 3 kašike meda, oko 130 g
• 180 g putera
• 1 kašičica sode bikarbone
• 1/2 kašičice začina za medenjake
• 500 g brašna
• 1 kašika kakao praha
Fil
• 1,75 kg kisele pavlake
• 400 g šećera
Ostalo
• 500 ml slatke pavlake
• 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
– U posudu stavimo kiselu pavlaku, dodamo šećer, promiješamo kašikom i pokrijemo, pa ostavimo u frižider. Ne mutiti mikserom. Čuvati u frižideru, a prije filovanja još jednom promiješati.
– Rastopiti puter, med i šećer. Skloniti s vatre pa dodati sodu i začin za medenjake. Stvoriće se malo pjene i smjesa će postati kremastija. U drugoj posudi umutimo jaja, sastaviti sa prethodnom smjesom muteći mikserom istovremeno, pa dodati brašno. Tijesto treba da je mehko.
– Podijelimo tijesto na šest jednakih dijelova. Svaki dio staviti u po jednu kesu za zamrzivač dimenzija 30×24 cm, kako bismo mogli poslije tijesto razvaljati u tim vrećicama. Ostaviti pola sata u frižideru. Kad postane kao plastelin, tijesto razvaljamo u oblik tanke kore. Složiti kese jednu na drugu I staviti u frižider sat vremena.
– Iz frižidera izvaditi prvu koru i prebaciti na papir za pečenje. Staviti u pleh, pečemo 7 minuta na 180 stepeni. Ponoviti isto sa ostalim korama i ohladitit kore.
– Fil promiješati, podijeliti na pet jednakih dijelova pa filovati pet kora. Pokriti plastičnom folijom I ostaviti u frižideru 24h.