Od čorbice do kolača

Predlažemo vam nekoliko recepata za današnji iftar

Iftar

Čorba sa tikvicama

Recept za čorbu sa tikvicama

Potrebno

1 srednja tikvica

1 keleraba

1 glavica luka

1 mrkva

1 kašičica šećera

350 g pelata paradajza

začini, ulje

Priprema

Tikvicu, kelerabu i mrkvu očistiti i izrendati na krupno rende, a luk isjeći na kockice.

Pelete paradajza samljeti. Na malo ulja popržiti luk a potom dodati mrkvu te i nju kratko propržiti.

Zatim dodati pelat paradajza, kašičicu šećera, naliti vodom i ostaviti da proključa.

U ključalu vodu dodati tikvice i kelerabu pa nastavite sa kuhanjem dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja dodati začine po ukusu.

Sogan dolma

Recept za sogan dolmu

Potrebno:

8 većih glavica luka

400 g mljevene junetine

2 mrkve

80 g riže

1 kašičica mljevene paprike

5 dl soka od paradajza

5 dl juneće supe

1 kašičica gustina

0,5 dl ulja

mješavina začina

Priprema:

Glavice luka očistiti i odsjeći im vrhove, pa ih blanširati u slanoj vodi dok ne omekšaju. Mrkvu oguliti i izrendati na krupno rende.

Blanširani luk ocijediti od suvišne tečnosti tepažljivo izvaditi središnji dio tako da ostanu dva obruča. Ostatak luka sitno isjeckati.

U tavu uliti malo ulja, dodati isjeckani luk, mrkvu i meso a zatim kratko propržiti. Sipati malo vode i ostaviti jelo da se dinsta.

Kada je meso napola gotovo, dodati rižu, mljevenu papriku i začine po ukusu pa dinstati sve dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.

Pripremljenim filom napuniti obruče od luka. Posebno sjediniti sok od paradajza, juneću supu i gustin, te začiniti po ukusu.

Punjeni luk poslagati u nauljenu vatrostalnu posudu, preliti ga pripremljenom mješavinom i staviti u rernu da se peče.

Rižoto sa gljivama i piletinom

Recept za rižoto sa gljivama i piletinom

**Potrebni sastojci:

• ½ kg pilećih prsa

• 200 g šampinjona

• 1 šolja riže

• 1 kašika vegete

• ½ kašike bibera

• voda za kuhanaje

• peršun

• 1 kašika rendanog parmezana

• 1 kašika maslaca

Priprema:

• Narežite pileća prsa na kockice i popržite u tavi dok ne porumeni. Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte nekoliko minuta.

• Dodajte začine, rižu, peršun i prelijte sa jednom čašom vode. Kuhajte na srednjoj vatri dok se riža ne skuha.

• Pred sami kraj kuhanja umiješajte parmezan i maslac.

Medeni kolač

Recept za medeni kolač

Potrebni sastojci:

Za kore

• 3 jaja

• 200 g šećera

• 3 kašike meda, oko 130 g

• 180 g putera

• 1 kašičica sode bikarbone

• 1/2 kašičice začina za medenjake

• 500 g brašna

• 1 kašika kakao praha

Fil

• 1,75 kg kisele pavlake

• 400 g šećera

Ostalo

• 500 ml slatke pavlake

• 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

– U posudu stavimo kiselu pavlaku, dodamo šećer, promiješamo kašikom i pokrijemo, pa ostavimo u frižider. Ne mutiti mikserom. Čuvati u frižideru, a prije filovanja još jednom promiješati.

– Rastopiti puter, med i šećer. Skloniti s vatre pa dodati sodu i začin za medenjake. Stvoriće se malo pjene i smjesa će postati kremastija. U drugoj posudi umutimo jaja, sastaviti sa prethodnom smjesom muteći mikserom istovremeno, pa dodati brašno. Tijesto treba da je mehko.

– Podijelimo tijesto na šest jednakih dijelova. Svaki dio staviti u po jednu kesu za zamrzivač dimenzija 30×24 cm, kako bismo mogli poslije tijesto razvaljati u tim vrećicama. Ostaviti pola sata u frižideru. Kad postane kao plastelin, tijesto razvaljamo u oblik tanke kore. Složiti kese jednu na drugu I staviti u frižider sat vremena.

– Iz frižidera izvaditi prvu koru i prebaciti na papir za pečenje. Staviti u pleh, pečemo 7 minuta na 180 stepeni. Ponoviti isto sa ostalim korama i ohladitit kore.

– Fil promiješati, podijeliti na pet jednakih dijelova pa filovati pet kora. Pokriti plastičnom folijom I ostaviti u frižideru 24h.