
Riječ baklava kod Bošnjaka usko se veže uz pojam Bajram, bilo Ramazanski ili Kurban Bajram. Nama najpoznatija, je slagana baklava, punjena orasima i zalivena agdom, kao najjednostavniji vid baklave. Za one malo upornije tu su zahtjevniji vidovi džandar baklave, divit baklave itd.
Danas, dan prije Ramazanskog Bajrama, poklanjamo Vam recept za „lijenu baklavu“ , baklavu toliko jednostavnu a toliko ukusnu da ćete je poželjeti praviti svaki dan i mimo Bajrama.
Lijena baklava sastojci:
6 jaja 6 kašika šećera 200 gr oraha 200 gr džema od trešanja (ili smokve) pola maslaca, pola jufke za baklavu, pola praška za pecivo
Priprema: Jaja umutiti mikserom, pri tom dodavati po jednu kašiku šećera. Kad se jaja i šećer dobro umute u njih dodati orahe, mljevene po želji, rastopljeni maslac, jufku izrezanu na rezance ili kockice, džem i prašak za pecivo. Sve zajedno istresti u tepsiju pa peći pola sata na 180 stepeni.
Zaljev: Pola kg šećera prokuhati sa 1l vode, kad ukuha njim zaliti pečenu i malo prohlađenu baklavu.
Ukrasiti trešnjama ili orasima.
Uživajte.