LIJENA BAKLAVA

Recept za brzu baklavu koja će vas oduševiti

Lijena baklava

Riječ baklava kod Bošnjaka usko se veže uz pojam Bajram, bilo Ramazanski ili Kurban Bajram. Nama najpoznatija, je slagana baklava, punjena orasima i zalivena agdom, kao najjednostavniji vid baklave. Za one malo upornije tu su zahtjevniji vidovi džandar baklave, divit baklave itd.

Danas, dan prije Ramazanskog Bajrama, poklanjamo Vam recept za „lijenu baklavu“ , baklavu toliko jednostavnu a toliko ukusnu da ćete je poželjeti praviti svaki dan i mimo Bajrama.

Lijena baklava sastojci:

6 jaja 6 kašika šećera 200 gr oraha 200 gr džema od trešanja (ili smokve) pola maslaca, pola jufke za baklavu, pola praška za pecivo

Priprema: Jaja umutiti mikserom, pri tom dodavati po jednu kašiku šećera. Kad se jaja i šećer dobro umute u njih dodati orahe, mljevene po želji, rastopljeni maslac, jufku izrezanu na rezance ili kockice, džem i prašak za pecivo. Sve zajedno istresti u tepsiju pa peći pola sata na 180 stepeni.

Zaljev: Pola kg šećera prokuhati sa 1l vode, kad ukuha njim zaliti pečenu i malo prohlađenu baklavu.

Ukrasiti trešnjama ili orasima.

Uživajte.