ZA SLADOKUSCE

Savršen recept za brzu čokoladnu tortu

Cokoladna torta

Za pripremu ove čokoladne torte ne treba puno vremena, novca, a ni truda.

Najbrža čokoladna torta - sastojci:

200 g čokolade za kuhanje

250 g mascarponea

4 jaja

75 g šećera u prahu

40 g brašna

prstohvat soli

Ganache:

80 g tamne čokolade

80 g vrhnja za šlag

Priprema torte:

Dobro namastite četvrtasti pleh dimenzije 20 x 20 cm, ili okrugli promjera 26 cm. Upalite rernu na 180 stepeni. Čokoladu otopite na pari pa pustite nekoliko minuta da se ohladi. Nakon nekoliko minuta počnite sa dok ne postane kremast.

Dodajte mu otopljenu i prohlađenu čokoladu i sjedinite. Miksajući bez stajanja ubacujte jedno po jedno cijelo jaje, ali da je svako dobro sjedinjeno prije dodavanja drugog.

Na kraju dodajte prosijani šećer u prahu, brašno i sol. Sjedinite špatulom i stavite peći 20 minuta. Kad je kolač gotov, pustite ga da se ohladi, a zatim prelijte ganacheom, koji ćete napraviti tako da čokoladu nakidanu na komadiće prelijete s vrelim vrhnjem za šlag.

Ostavite nekoliko minuta, a onda miješajući sjedinite kremu. Uz kolač savršeno odgovara kiselkasto voće i malo šlaga.