donosimo vam nove recepte

Recepti i prijedlozi za današnji iftarski meni

Screenshot 199

Krem čorba od krompira

Recept za krem čorbu od krompira

Potreban materijal:

1/2 kg krompira

70 g luka

50 g suhog mesa

3-4 čehna bijelog luka

1 poriluka

1-2 mrkve

1 litra goveđeg temeljca

1 kašika sirćeta

2 kašike kiselog vrhnja

100 g ribanog sira

1 kašika maslaca

Priprema:

Sitno nasjeckani luk i suho meso pirjajte na maslacu. Dodajte zatim nasjeckanu mrkvu, poruluk i bijeli luk pa pirjajte oko 5 minuta.

Izvadite zatim iz posude oko pola kuhanog povrća i stavi sa strane. Krompir isjecite na kockice i dodajte ga preostalom povrću i kuhajte.

Nakon nekoliko minuta dodajte goveđi temeljac i pustite da se kuha na laganoj vatri dok ne dobijete gustu čorbu.

Začinite kiselim vrhnjem i sirćetom, pustite da prokuha te ulijte u posudu za čorbu. Ukrasite kuhanim povrćem, pospite ribanim sirom i poslužite.

Topa

Recept za topu

Potrebni sastojci:

• 1 kašika maslaca

• 2 kašika milerama

• 2 kašike mladog sira

• 1 jaje

• malo soli

Priprema:

– U tavi otopimi lagano maslac, zatim dodamo mileram i sir.

– Kad se sve sjedini dodamo jedno jaje i posolimo po želji. Vrlo kratko uz miješanje držimo na vatri. U topu možemo dodati suhog sira, kajmaka i sl.

Pljeskavice u umaku od senfa

Recept za pljeskavice u umaku od senfa

Potreban materijal:

20 dag mljevenog mesa

2 kriške starog kruha

2 kašike senfa

1 dl vrhnja

1/2 kašike kopra

jaje

so, biber

ulje

Priprema:

Namočiti kruh, ocijediti ga i pomiješati s mesom. Dodati jaje, so i biber, oblikovati pleskavice i pržiti ih na ulju.

Izvaditi pljeskavice i držati na toplom. U ulje dodati kopra te mješavinu senfa i vrhnja.

Dobro miješati na vatri da se dobije jednoličan umak, pa preliti preko pljeskavica.

Uljevak sa faširanim mesom

Recept za uljevak sa faširanim mesom

Potrebni sastojci:

3 jajeta

500 ml mlijeka

1 kašika soli

1 ½-2 šolje brašna

2 kašike masla

½ kg faširanog mesa

1 kašika vegete

½ kašike bibera

1 glavica crvenog luka

Priprema:

U tepsiju staviti maslo i zagrijati u rerni da bude vruće.

Umutiti jaja kašikom ili pjenjačom, dodati mlijeko, sol i brašno. Brašno treba dodavati postepeno tako da se dobije smjesa srednje gustine (malo gušća od smjese za palačinke).

Luk izrežemo na kockice i pržimo u tavi na ulju zajedno sa mesom, vegetom i biberom.

Kada se meso isprži sjediniti sa smjesom.

Smjesu istresti u tepsiju koju smo prethodno dobro zagrijali na maslu.

Uljevak pečemo prvo 10 minuta na 250 stepeni dok ne porumeni i smjesa se napuše, a zatim smanjiti na 180 stepeni 20 minuta.

Kuhana baklava

Recept za kuhanu baklavu

Potrebni sastojci:

• 250 ml vode

• 250 ml ulja

• 480 g brašna

• 250 g mljevenih oraha

• 1/2 praška za pecivo

AGDA

• 300 g šećera

• 300 ml vode

• 2 vanilin šećera

• 2 kriške limuna

Priprema:

• U šerpu staviti ulje i vodu i ostaviti da proključa. Nakon ključanja skinuti sa plate.Dodati brašno i dobro izmiješati da se smjesa sjedini.

• Smjesu ostaviti da se prohladi. Nakon hlađenja dodajemo orahe i prašak za pecivo i sve dobro izmiješamo.

• Tepsiju pomastiti i smjesu prebaciti i ravnomjerno je rasporediti .Rukom utapkati smjesu i izrezati na kocke ili rombove.Pečemo na 180 stepeni 30 minuta.

• Nakon pečenja ostaviti da se ohladi.

• Za agdu pomiješamo vodu, šećer i vanilin šećer i ostavimo da provrije. Dodati limun i pustiti da vrije još 3 minute.Preliti vrućom agdom.