Krem čorba od krompira
Recept za krem čorbu od krompira
Potreban materijal:
1/2 kg krompira
70 g luka
50 g suhog mesa
3-4 čehna bijelog luka
1 poriluka
1-2 mrkve
1 litra goveđeg temeljca
1 kašika sirćeta
2 kašike kiselog vrhnja
100 g ribanog sira
1 kašika maslaca
Priprema:
Sitno nasjeckani luk i suho meso pirjajte na maslacu. Dodajte zatim nasjeckanu mrkvu, poruluk i bijeli luk pa pirjajte oko 5 minuta.
Izvadite zatim iz posude oko pola kuhanog povrća i stavi sa strane. Krompir isjecite na kockice i dodajte ga preostalom povrću i kuhajte.
Nakon nekoliko minuta dodajte goveđi temeljac i pustite da se kuha na laganoj vatri dok ne dobijete gustu čorbu.
Začinite kiselim vrhnjem i sirćetom, pustite da prokuha te ulijte u posudu za čorbu. Ukrasite kuhanim povrćem, pospite ribanim sirom i poslužite.
Topa
Recept za topu
Potrebni sastojci:
• 1 kašika maslaca
• 2 kašika milerama
• 2 kašike mladog sira
• 1 jaje
• malo soli
Priprema:
– U tavi otopimi lagano maslac, zatim dodamo mileram i sir.
– Kad se sve sjedini dodamo jedno jaje i posolimo po želji. Vrlo kratko uz miješanje držimo na vatri. U topu možemo dodati suhog sira, kajmaka i sl.
Pljeskavice u umaku od senfa
Recept za pljeskavice u umaku od senfa
Potreban materijal:
20 dag mljevenog mesa
2 kriške starog kruha
2 kašike senfa
1 dl vrhnja
1/2 kašike kopra
jaje
so, biber
ulje
Priprema:
Namočiti kruh, ocijediti ga i pomiješati s mesom. Dodati jaje, so i biber, oblikovati pleskavice i pržiti ih na ulju.
Izvaditi pljeskavice i držati na toplom. U ulje dodati kopra te mješavinu senfa i vrhnja.
Dobro miješati na vatri da se dobije jednoličan umak, pa preliti preko pljeskavica.
Uljevak sa faširanim mesom
Recept za uljevak sa faširanim mesom
Potrebni sastojci:
3 jajeta
500 ml mlijeka
1 kašika soli
1 ½-2 šolje brašna
2 kašike masla
½ kg faširanog mesa
1 kašika vegete
½ kašike bibera
1 glavica crvenog luka
Priprema:
U tepsiju staviti maslo i zagrijati u rerni da bude vruće.
Umutiti jaja kašikom ili pjenjačom, dodati mlijeko, sol i brašno. Brašno treba dodavati postepeno tako da se dobije smjesa srednje gustine (malo gušća od smjese za palačinke).
Luk izrežemo na kockice i pržimo u tavi na ulju zajedno sa mesom, vegetom i biberom.
Kada se meso isprži sjediniti sa smjesom.
Smjesu istresti u tepsiju koju smo prethodno dobro zagrijali na maslu.
Uljevak pečemo prvo 10 minuta na 250 stepeni dok ne porumeni i smjesa se napuše, a zatim smanjiti na 180 stepeni 20 minuta.
Kuhana baklava
Recept za kuhanu baklavu
Potrebni sastojci:
• 250 ml vode
• 250 ml ulja
• 480 g brašna
• 250 g mljevenih oraha
• 1/2 praška za pecivo
AGDA
• 300 g šećera
• 300 ml vode
• 2 vanilin šećera
• 2 kriške limuna
Priprema:
• U šerpu staviti ulje i vodu i ostaviti da proključa. Nakon ključanja skinuti sa plate.Dodati brašno i dobro izmiješati da se smjesa sjedini.
• Smjesu ostaviti da se prohladi. Nakon hlađenja dodajemo orahe i prašak za pecivo i sve dobro izmiješamo.
• Tepsiju pomastiti i smjesu prebaciti i ravnomjerno je rasporediti .Rukom utapkati smjesu i izrezati na kocke ili rombove.Pečemo na 180 stepeni 30 minuta.
• Nakon pečenja ostaviti da se ohladi.
• Za agdu pomiješamo vodu, šećer i vanilin šećer i ostavimo da provrije. Dodati limun i pustiti da vrije još 3 minute.Preliti vrućom agdom.