KABIRIJEVE PODZEMNE AKTIVNOSTI

Stanari traže hitan inspekcijski nadzor

Amir Gross Kabiri

Stanari zgrade u Ulici kralja Tvrtka u Mostaru u kojoj se nalazi Galerija Aluminij, danas tzv. The Hub of Fine Arts pisali su Amiri Trbonja, načelnici Odjela za komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, zatim Kantonalnoj inspektorici Željki Bukovac, te ministru grašenja i prostornog uređenja HNK, Bekiru Isakoviću. U svom pismu, građani zahtjevaju djelovanje inspekcijskih službi i hitan nadzor nad građevinskim radovima koji se bez njihove saglasnosti odvijaju u podrumu njhove zgrade.

“Podnosimo Zahtjev da se sukladno Zakonu o građenju (“Sl. novine Hercegovačko-neretvanskog kantona”, br. 4/2013) obavi inspekcijski nadzor podrumskog prostora stambeno poslovne zgrade u ulici Kralja Tvrtka u Mostaru, podrumskog prostora ukupne površine 310m2 u vlasništvu nas stanara upisanih u svojstvu etažnih vlasnika stambeno poslovne zgrade kao i podrumskog prostora u vlasništvu Aluminija d.d. površine oko 130 m2, dakle ukupno podrumskog prostora površine oko 410m2.

Još prije dvije godine gdin. Amir Gross Kabiri vlasnik Aluminj Industrije d.o.o. i Le Club Social d.o.o./Društveni klub d.o.o. je odlučio da će u podrumu Galerije Aluminij graditi restoran” – navode stanari.

Prema njihovim saznanjima Kabiti je angažirao jednu firmu iz Mostara koja je taj posao trebala realizirati. Navodno je imao ideju srušiti strop u podrumu, pregradne zidove između prostora u podrumu u vlasništvu Aluminija d.d. (Aluminij u vlasništvu Vlade Federacije BiH) i između podrumskih prostorija u etažnom vlasništvu nas stanara zgrade upisanih u svojstvu etažnih vlasnika stambeno poslovne zgrade.

“To što je namjeravao Amir Gross Kabiri je i uradio. Bez projektne dokumentacije, nelegalno bez dozvola nadležnih organa i suglasnosti nas stanara radili su ozbiljne zahvate rekonstrukcije u podrumskom prostoru zgrade kojima su promijenile konstruktivne elemente zgrade koji koji značajno utječu na stabilnost zgrade i samim time i sigurnost nas stanara. Amir Gross Kabiri nije slušao nikoga i angažirao je građevince (prema našim saznanjima jedna građevinska firma iz Trebinja) koji su sve to što je htio uradili, čak su i po njegovim željama gotovo metar ukopali u temelje da bi dobio na visini za, uvjetno rečeno odgovarajući restoranski prostor.

Po volji Amira Gross Kabirija u podrumskom prostoru srušeni su potporni stupovi, pregradni zidovi, kompletan strop podrumskog prostora, potkopani temelji cijele zgrade za skoro 0,5-1 metar (kako u kojem dijelu zgrade), srušena ventilacijska okna i slično.

Svi su mu govorili da to ne radi i da će ugroziti statiku zgrade, posebno u slučaju jačeg potresa može doći do ulegnuća ili još gore urušavanja. Nažalost nije slušao. Građevinci su odradili te grube radove i napustili gradilište.

Dalje je druga firma iz Mostara nastavila s tzv. finim radovima unutarnjeg uređenja. Mi stanari zgrade smo protestirali i tražili zaštitu i od gradskih službi ali bez pomoći. Amir Gross Kabiri je sa svojim pravnicima izmanipulirao nas stanare i kao fol obnovio fasadu a u stvari jeftinom farbom samo prebojao fasadu s prednje strane zgrade i zamazao oči stanarima prikrivajući učinjenu štetu u podrumskom prostoru zgrade.

Rezultat svega je da od toga restorana nema ništa jer podrum nije uvjetan, zgrada je statički ozbiljno ugrožena, naravno i sigurnost nas stanara zbog čega Vam se i obraćamo, građevinci su otišli (op. pobjegli) a Amir Gross Kabiri i njegovi suradnici izbjegavaju nas stanare i niječu bilo kakvu odgovornost. Nakon zadnjeg potresa koji i nije bio pretjerano jak došlo je do pucanja zidova u zgradi i ulegnuća zgrade u temeljima.

Ovim putem molimo za pomoć i da se prema Zakonu o građenju (“Sl. novine Hercegovačko-neretvanskog kantona”, br. 4/2013) obavi inspekcijski nadzor podrumskog prostora stambeno poslovne zgrade u ulici Kralja Tvrtka u Mostaru, podrumskog prostora ukupne površine 310m2 u vlasništvu nas stanara upisanih u svojstvu etažnih vlasnika stambeno poslovne zgrade kao i podrumskog prostora u vlasništvu Aluminija d.d. površine oko 130 m2, dakle ukupno podrumskog prostora površine oko 410m2.

Molimo da se postupi sukladno pozitivnim zakonskim propisima, obavi očevid, ako je moguće sanira učinjena šteta i vrati zgrada u prvobitno stanje prije građevinskih zahvata urađenih na zahtjev Amira Gross Kabirija” – stoji u dopisu stanara zgrade u Ulici kralja Tvrtka.