SRAMOTNO: PRED DANAŠNJU SKUPŠTINU USK

Vlada USK ide sa zakonom o neograničenom broju savjetnika u ministarstvima!?

Nijaz husic

Na ovu skandaloznu ideju niko nije došao u protekliih 30 godina parlamenarizma u Krajini.

A onda se pojavio premijer Nijaz Hušić (SDA) i sa svojim partnerima pripremio apsurdan i neoprostiv zakon o beskonačnom broju savjetnika u ministarstvima. Pogledajte kako izgleda prijedlog Zakona o dopunama Zakona o organizaciji i nadležnostima kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija od svega 2 člana:

U rukovođenju pojedinim područjima ministru pomaže savjetnik minsitra u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji. Savjetnik ministra nema status državnog službenika. Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Službenom glasniku UISK“.

Prijedlog Zakona o savjetnicima
Foto © Prijedlog Zakona o savjetnicima

Na sjednici Ustavno-pravne komisije Skupštine USK za ovaj neoprostivi prijedlog glasali su Jasmin Musić (SDA), Agan Bunić, Selma Džanić, Aida Pašić (SDA), Fatka Kulenović (SDP), dok su protiv bili Azhar Sejarić i Jasmin Mujačić, obojica iz NiP-a.

Tačnije, njih dvojica su predložili da se broj savjetnika ograniči na jednog po ministarstvu,ali su glatko preglasani.

Mišljenje Ureda za zakonodavstvo USK
Foto © Mišljenje Ureda za zakonodavstvo USK

Nije pomoglo ni mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade USK u kome se traži ograničenje broja savjetnika, odnosno striktno definiranje njihovog broja po ministarstvima.

Naprotiv, samo im je izgleda učvrstilo stav o neophodnosti donošenja dopune ovog Zakona kojim se izbjegava limitiranje broja onih koji će sutra „špacirati“ hodnicima devet krajiških ministarstava i za to primati enormne plaće sa „leđa države“.

Jasmin Mujačić
Foto © Jasmin Mujačić
Azhar  Sejarić
Foto © Azhar Sejarić

Ako bude usvojen ovaj skaredni zakon o neograničenom broju savjetnika onda ne samo zbogom pameti, nego neka Bog bude na pomoći najvećem   Budžetu USK do sada, kako se hvalio premijer Hušić . Itekako će ga jesti stranački skakavci. Pardon -savjetnici.