Pogođeno je svih 71.000 automobila

Volvo povlači EX30, pronađena ozbiljna greška

Volvo

Volvo povlači potpuno električni EX30 zbog problema sa softverom. Problem pogađa svih 71.000 EX30 koje je Volvo napravio.

Ovi mali SUV-ovi mogu imati grešku na središnjem displeju koja uzrokuje da brzinomjer prijeđe u testni mod kada se automobil pokrene, rekao je Volvo.

Za otklanjanje kvara potrebno je bežično ažuriranje softvera, navodi Volvo u današnjem saopćenju, dodajući da će vlasnici biti obaviješteni o tome koje korake treba poduzeti. Nema izvještaja o ozlijeđenim ili nesrećama u vezi s ovim problemom, naglašava Volvo.

Ovo je drugi put od januara da je problem sa softverom uticao na EX30, koji se proizvodi u Kini, prenosi Automotive News.

Volvo je također pogođen softverskim problemima s modelom EX90, koji je nakon dugog kašnjenja počeo proizvodnju u SAD-u prošle sedmice.

Dionice ovog proizvođača automobila pale su za čak 3,5 posto na ranom trgovanju u Stockholmu.

Švedska web stranica Carup bila je prva koja je prijavila problem u EX30, koji je već dostigao treće mjesto na ljestvici prodaje potpuno električnih automobila u Evropi, prema podacima istraživača tržišta Dataforce. Zaostaje samo za Tesla Model Y i Modelom 3.

EX30 je također glavni razlog zašto je Volvo na putu da postavi novi globalni prodajni rekord ove godine.

Do maja, proizvođač automobila je povećao svoju globalnu prodaju za 41.242 jedinice, pri čemu je EX30 činio 35.309 od ukupnog broja.