NAUKA IMA ODGOVOR

Zašto bi se jaja kuhala tačno 32 minuta?

Jaja

Poširana jaja izgledaju jednostavno za pripremu, ali ovisno o tome koju vrstu žumanca preferirate, vrijeme kuhanja varira.

Međutim, italijanski naučnici su sada otkrili savršenu metodu za kuhanje jaja i podjelili sa ostatkom svijeta koliko dugo jaja treba da se kuhaju.

Naučnici sa Univerziteta u Napulju objavili su rezultate svog eksperimenta u časopisu Nature Communications Engineering , a počeli su sa fundamentalnim problemom kuhanja jaja – žumance i bjelanjak se kuhaju na različitim temperaturama (bjelanjak u vodi koja je 85 stepeni Celzijusa, a žumance na 65 stepeni Celzijusa).

Većina nas se pomirila sa ovom činjenicom, pa jaja kuhamo oko 10 minuta ako želimo čvrste žumanca i bjelance, odnosno 5 do 6 minuta ako želimo da žumanca budu manje tečna. Međutim, ovi naučnici su smatrali da mora postojati bolji način, pa su tu dilemu riješili pomoću softvera za dinamiku tekućina.

Trebaju da se kuhaju 32 minuta. Simulacije su predložile metodu izmjenjivanja jaja iz jednog lonca u drugi – u jednom se voda drži na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa, a u drugom je voda mlaka, do 30 stepeni Celzijusa. Za najbolje rezultate, kompjuterski model je predložio prebacivanje jaja iz jednog lonca u drugi svake dvije minute, tačno 32 minute.

Jaja su skuhali upravo ovako i ispostavilo se da su jaja na ovaj način imala mnogo bolju teksturu i bolja nutritivna svojstva, a hemijska analiza je pokazala da ovako kuhana žumanca sadrže više polifenola, korisnih mikronutrijenata.