o čemu bi partneri trebali razgovarati

Šest pitanja koja biste trebali postaviti prije razvoda od partnera

Ljubav
Foto © Shutterstock

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, broj razvedenih je u porastu. Godine 2001. bilo je 2,7 posto razvedenih muškaraca, a 2021. dvostruko više, čak 5,8 posto. Isti trend je i kod žena - 2001. godine razvedeno je 4,2 odsto, a 2021. 7 odsto.

S obzirom na to da je odluku o razvodu teško donijeti zbog emocija i odgovornosti, postoji šest pitanja koja bi si svi trebali postaviti prije nego što odluče prekinuti brak. Kate Daly, koja je vodila stotine parova kroz proces razvoda, otkrila je o čemu bi partneri trebali razgovarati prije rastanka.

Može li se naša veza spasiti?

Daly savjetuje da o ovom pitanju prvo razmislite sami, a zatim, kada budete imali jasniju sliku o svojim potrebama, razgovarajte o tome sa svojim partnerom. Ako odlučite da riješite probleme, individualna terapija i terapija za parove može biti najbolji korak.

Jesmo li na istoj strani?

"Podijelite svoja osjećanja sa svojim partnerom. Pokušajte da se uvjerite da ste oboje na istoj strani kako biste olakšali razvod", savjetuje Daly.

Kako ćemo odgajati našu djecu?

Logistički i praktični aspekti roditeljstva su sljedeći na dnevnom redu. Zapitajte se kako možete biti najbolji roditelji za svoju djecu.

"Stavite se u kožu svoje djece i fokusirajte se na kvalitet vremena provedenog s njima, a ne na kvantitet. Takođe, važno je razmotriti koji je najbolji scenario za djecu - gdje će živjeti, koliko često će boraviti sa djecom. Drugi roditelj, baka i djed, u koju će školu ići i kako će stići tamo i nazad”, objasnio je Daly.

Gdje ćemo živjeti?

Imati krov nad glavom je ključno, ali preseljenje iz jedne porodične kuće u drugu može biti skupo i izazovno. Prema Dalyjevim riječima, neki parovi odlučuju da nastave zajednički život upravo iz finansijskih razloga. Takav scenario zahtijeva otvorenu komunikaciju, osnovna pravila i jasne granice. Daly savjetuje da budete pragmatični i kreativni kada dolazite do rješenja.

Šta je sa našom imovinom?

Sljedeći korak je da razradite sve što imate pojedinačno i zajedno. Ovo se odnosi na štednju, imovinu, investicije, nasljedstva, poslove itd.

"Iskoristite razvod kao priliku da steknete uvid u svoje finansije. Ovo ne samo da je korisno, već je neophodno jer ćete morati da odlučite kako da sve pravedno podjelite, dajući prioritet interesima djece", kaže Daly. Ističe da je ova tačka posebno složen element razvoda, pa bi bilo dobro uključiti finansijskog savjetnika ili pravnog stručnjaka.

Kako se možemo sporazumno rastati?

Na kraju, postoji niz opcija koje su manje emocionalno i finansijski iscrpljujuće od procesa koji uključuje advokate i sudske bitke.

"Ako želite pravni savjet, pronađite savjetnika, posrednika ili specijalistu za porodično pravo. Razvod nikada nije ugodno iskustvo, ali jednog dana ćete biti ponosni na sebe ako prođete kroz proces dostojanstveno i s poštovanjem prema bivšem partneru", zaključio je Daly.