
Nakon bismille, dove, hurme/vode slijedi naš ramazanski meni…
Teleća čorba
Uz ovaj recept teleća čorba će vam uvijek ispasti dobra. Teleća čorba je krcata mesom i povrćem, a možete da se služiti i za iftar i za sehur. Okrijepit će vaš organizam, a priprema je poprilično jednostavna i brza. Obavezno meso prvo propržite jer će tako biti ukusnije.
Sastojci
600 g telećeg mesa
1 crni luk
2-3 kašike ulja
2 l vode
2 mrkve
2 krompira
2-3 lista lovora
2 kašike brašna
1 kašičica slatke mljevene paprike
2 žumanceta
200 g kisele pavlake
1 veza peršuna
sok od limuna
Priprema
U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno sjeckani luk, a kada on omekša dodajte meso isječeno na kockice. Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu, biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isječenu mrkvu i krompir.
Smanjite temperaturu i kuhajte dok meso i povrće ne omekšaju.
Pomiješajte brašno, slatku mljevenu papriku sa vodom i sjedintie tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smjesu sipajte u supu. Kuhajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smhesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela. Dobro promuhešajte i vaša čorba je gotova.
Rižoto sa gljivama i piletinom
Potrebni sastojci:
½ kg pilećih prsa
200 g šampinjona
1 šolja riže
1 kašika vegete
½ kašike bibera
voda za kuhanaje
peršun
1 kašika rendanog parmezana
1 kašika maslaca
Priprema:
Narežite pileća prsa na kockice i popržite u tavi dok ne porumeni. Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte začine, rižu, peršun i prelijte sa jednom čašom vode. Kuhajte na srednjoj vatri dok se riža ne skuha.
Sultan kebab
Za današnji iftar (ili možda sutrašnji) predlažemo vam orijentalni recept – bucmasti sultan spakovan u jufki.
Ove loptice su punjene raznim dobrim i zdravim sastojcima te ujedno lijepo šarene.
Nešto više vremena će vam trebati za pripremu povrća, ali za ostalo neće – rezultat će vas, garantujemo, oduševiti.
Za fil četiri kebaba,
trebat će vam 500 g piletine,
2 glavice crvenog luka,
2 mrkve
3 crvene paprike,
1 tikvica,
zatim 2 kaškice paste od bijelog luka ili 2-3 čehne bijelog luka,
150 g graška,
jedna vrhom puna kašika koncentrata od paradajza, te 1 kocka pilećeg temeljca, te 150-200 g turskog bijelog sira ili feta sira i 8 listova jufke za pite ili štrudle.
Za bešamel umak, trebat će vam 40 g maslaca, 25 g brašna, 250 ml mlijeka prstohvat muškatnog oraščića, te so i biber.
A za posipanje i premazivanje koristite 50 ml maslinovog ulja, 60 g naribane ili nasjeckane mozzarelle i 60 g naribanog emmentalera.
Kunefe, orijentalnu poslasticu nezaboravnog okusa
Kunefe je poznata orijentalna poslastica nezaboravnog okusa koja vodi porijeklo iz najjužnije pokrajine Turske – Hatay.
Priprema se tako što se isjeckani rezanci (kadaif) peku lagano u malim bakrenim tanjirima na vatri sa lokalnim neslanim sirom, a zatim preliju vrućim šerbetom (attarom). Desert se konzumira dok je vruć i poseban šmek daju mu mljevene pistacije koje se posipaju po njemu na kraju.
Künefe se proizvodi širom Hataya i prodaje se na mjestima koja služe kao Künefeci (trgovine koje prodaju künefe). Iako je materijal koji se koristi u künefeu isti, njegov ukus varira.
Postoje informacije da izvorna verzija ovog kolača potiče iz Palestine i da se zove knafeh, no teško je znati jer je kolač popularan u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vrijeme ramazana. Postoje dakle najmanje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadif), jerusalemska (kanafeh) i bliskoistočna (Ka’ket Kanafeh).
Sastojci:
100 g kadaifa
100 g mocarele (ili nekog drugog neslanog sira)
50 g putera
Za agdu:
1 šolja šećera
1 šolja vode
1 kašika limuna
1 vanilin šećer
Priprema:
Prethodno napravite agdu od navedenih namirnica i na kraju je aromatizirajte vanilijom i korom limuna. Tepsiju dobro namažite puterom. Namrvite pola kadaifa i pritisnite ga na dno posude, da se čvrsto zalijepi. Odozgo nakidajte na manje parčiće mocarelu ili drugu vrstu svježeg sira. Dodajte malo putera i pritisnite pažljivo ostatak izmrvljenog kadaifa, gledajte da dobro prekrijete mocarelu i da je pritisnete. Zagrijte na slabijoj temperaturi ringlu i stavite tepsiju s desertom. Nakon što odozdo dobije zlatastu boju, koristite tanjir ili drugu tepsiju, da ga okrenete da se ispeče i s druge strane. Prije nego što vratite kadaif, očistite posudu i ponovo je premažite puterom. Prelijte kunefe ohlađenom agdom, a prema želji ga možete posuti izmrvljenim orašastim voćem – orasima, pistacijama itd.