DANE POSTA ZAVRŠITE ZDRAVO

Današnji prijedlog za iftar

Iftar346567 768x531

Nakon bismille, dove, hurme/vode slijedi naš ramazanski meni…

Teleća čorba

Uz ovaj recept teleća čorba će vam uvijek ispasti dobra. Teleća čorba je krcata mesom i povrćem, a možete da se služiti i za iftar i za sehur. Okrijepit će vaš organizam, a priprema je poprilično jednostavna i brza. Obavezno meso prvo propržite jer će tako biti ukusnije.

Sastojci

600 g telećeg mesa

1 crni luk

2-3 kašike ulja

2 l vode

2 mrkve

2 krompira

2-3 lista lovora

2 kašike brašna

1 kašičica slatke mljevene paprike

2 žumanceta

200 g kisele pavlake

1 veza peršuna

sok od limuna

Priprema

U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno sjeckani luk, a kada on omekša dodajte meso isječeno na kockice. Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu, biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isječenu mrkvu i krompir.

Smanjite temperaturu i kuhajte dok meso i povrće ne omekšaju.

Pomiješajte brašno, slatku mljevenu papriku sa vodom i sjedintie tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smjesu sipajte u supu. Kuhajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smhesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela. Dobro promuhešajte i vaša čorba je gotova.

Rižoto sa gljivama i piletinom

Potrebni sastojci:

½ kg pilećih prsa

200 g šampinjona

1 šolja riže

1 kašika vegete

½ kašike bibera

voda za kuhanaje

peršun

1 kašika rendanog parmezana

1 kašika maslaca

Priprema:

Narežite pileća prsa na kockice i popržite u tavi dok ne porumeni. Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte začine, rižu, peršun i prelijte sa jednom čašom vode. Kuhajte na srednjoj vatri dok se riža ne skuha.

Sultan kebab

Za današnji iftar (ili možda sutrašnji) predlažemo vam orijentalni recept – bucmasti sultan spakovan u jufki.

Ove loptice su punjene raznim dobrim i zdravim sastojcima te ujedno lijepo šarene.

Nešto više vremena će vam trebati za pripremu povrća, ali za ostalo neće – rezultat će vas, garantujemo, oduševiti.

Za fil četiri kebaba,

trebat će vam 500 g piletine,

2 glavice crvenog luka,

2 mrkve

3 crvene paprike,

1 tikvica,

zatim 2 kaškice paste od bijelog luka ili 2-3 čehne bijelog luka,

150 g graška,

jedna vrhom puna kašika koncentrata od paradajza, te 1 kocka pilećeg temeljca, te 150-200 g turskog bijelog sira ili feta sira i 8 listova jufke za pite ili štrudle.

Za bešamel umak, trebat će vam 40 g maslaca, 25 g brašna, 250 ml mlijeka prstohvat muškatnog oraščića, te so i biber.

A za posipanje i premazivanje koristite 50 ml maslinovog ulja, 60 g naribane ili nasjeckane mozzarelle i 60 g naribanog emmentalera.

Kunefe, orijentalnu poslasticu nezaboravnog okusa

Kunefe je poznata orijentalna poslastica nezaboravnog okusa koja vodi porijeklo iz najjužnije pokrajine Turske – Hatay.

Priprema se tako što se isjeckani rezanci (kadaif) peku lagano u malim bakrenim tanjirima na vatri sa lokalnim neslanim sirom, a zatim preliju vrućim šerbetom (attarom). Desert se konzumira dok je vruć i poseban šmek daju mu mljevene pistacije koje se posipaju po njemu na kraju.

Künefe se proizvodi širom Hataya i prodaje se na mjestima koja služe kao Künefeci (trgovine koje prodaju künefe). Iako je materijal koji se koristi u künefeu isti, njegov ukus varira.

Postoje informacije da izvorna verzija ovog kolača potiče iz Palestine i da se zove knafeh, no teško je znati jer je kolač popularan u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vrijeme ramazana. Postoje dakle najmanje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadif), jerusalemska (kanafeh) i bliskoistočna (Ka’ket Kanafeh).

Sastojci:

100 g kadaifa

100 g mocarele (ili nekog drugog neslanog sira)

50 g putera

Za agdu:

1 šolja šećera

1 šolja vode

1 kašika limuna

1 vanilin šećer

Priprema:

Prethodno napravite agdu od navedenih namirnica i na kraju je aromatizirajte vanilijom i korom limuna. Tepsiju dobro namažite puterom. Namrvite pola kadaifa i pritisnite ga na dno posude, da se čvrsto zalijepi. Odozgo nakidajte na manje parčiće mocarelu ili drugu vrstu svježeg sira. Dodajte malo putera i pritisnite pažljivo ostatak izmrvljenog kadaifa, gledajte da dobro prekrijete mocarelu i da je pritisnete. Zagrijte na slabijoj temperaturi ringlu i stavite tepsiju s desertom. Nakon što odozdo dobije zlatastu boju, koristite tanjir ili drugu tepsiju, da ga okrenete da se ispeče i s druge strane. Prije nego što vratite kadaif, očistite posudu i ponovo je premažite puterom. Prelijte kunefe ohlađenom agdom, a prema želji ga možete posuti izmrvljenim orašastim voćem – orasima, pistacijama itd.