PREMA NAUČNIM ISTRAŽIVANJIMA

Eksperti za dugovječnost tvrde da je ovo doručak koji biste trebali jesti za duži život

Dorucak

Prema naučnim istraživanjima, svakodnevno konzumiranje zdravog doručka može značajno produžiti životni vijek – čak i do deset godina.

Stručnjaci za dugovječnost dijele svoje odabrane jutarnje obroke i savjete kako bi pomogli svima koji žele da prvi obrok u danu učine što zdravijim.

Dr. Suzanne J. Ferree, dvostruko certificirana specijalistica porodične medicine i regenerativne medicine, i Raghav Sehgal, istraživač sa Univerziteta Yale, svakog jutra biraju doručak na bazi jaja i povrća. Ferree preferira pečena jaja uz šarene organske povrće pripremljeno na maslinovom ili avokadovom ulju. Sehgal pak uživa u omletu od špinata, paradajza, gljiva i povremeno sira, uz dodatak avokada ili dimljenog lososa.

"Jaja bogata proteinima su ključna za mišićno-skeletno zdravlje, dok povrće osigurava vitamine, antioksidanse i vlakna, čime podržava zdravlje crijeva", naglasio je Sehgal. Avokado i losos također obiluju zdravim mastima korisnim za srčano i moždano zdravlje.

Zdravlje iz tanjira inspirisano plavim zonama

Dr. Monisha Bhanote, specijalistkinja za dugovječnost, povrće uvrštava u doručak na drugačiji način – kroz obroke poput kokosovog jogurta sa sjemenkama konoplje i borovnicama ili pečenog ljubičastog batata s preljevom od miso kašija. Ljubičasti batat, popularan u Okinawi, jednom od “plavih zona” poznatim po dugovječnim stanovnicima, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv upala.

Bhanote koristi kokosov jogurt zbog proteina i probiotika koji podržavaju zdravlje crijeva i jačaju imunološki sistem. Borovnice su još jedan snažan izvor antioksidanasa, a sjemenke konoplje sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje štite zdravlje srca.

Stručnjaci naglašavaju izbjegavanje ultra-prerađene hrane i masnog mesa poput slanine ili kobasica, jer istraživanja pokazuju da takva ishrana može skratiti životni vijek. Slično tome, smanjenje unosa dodatnih šećera u doručku, kao što su oni u zaslađenim žitaricama i jogurtima, može imati pozitivan učinak na zdravlje.

“Kada birate doručak koji podržava dugovječnost, fokusirajte se na nutritivno bogate namirnice poput voća, zdravih masti, proteina i cjelovitih žitarica,” preporučuje Sehgal. Dodavanje probiotskih namirnica poput jogurta ili miso paste također doprinosi zdravlju crijeva i općem blagostanju.

Doručak koji se bazira na biljkama, uz dodatak neprerađenih proteina, naučno je potvrđen kao metoda produženja životnog vijeka. Za dugovječnost, jutarnje navike mogu biti korak ka zdravijoj i dužoj budućnosti.