RAMAZANSKA JELA

Iftarski meni: Hadžijski ćevap sa pilećim mesom

Iftarfffff
Foto © iStock

Recept za hadžijski ćevap sa pilećim mesom

Potrebni sastojci:

• 500 g pilećeg file mesa • 500 g šampinjona • 3 mrkve • 1 korijen celera • 2 crvene paprika • 2 zelene paprika • 2 žute paprika • 1 kašika vegete • 1 mala kašika bibera • 1 mala kašika mljevene crvene paprika • ulje za prženje • peršun

Priprema:

• Za pripremu hadžijskog ćevapa potrebna je tava u kojoj ćemo pržiti sastojke svaki pojedinačno i šerpa u koju ćemo prebacivati svaki sastojak gotov ispržen u tavi.

• Paprike isječemo na trakice, a šampinjone, mrkvu, celer i meso na manje komade.

• Prvo na tavu stavimo par kapi ulja i ispržimo mrkvu i celer. Nakon što dobiju rumenu boju prebacimo u šerpu.

• Zatim u istoj tavi pržimo šampinjone dok voda ne ispari, i njih prebacimo u šerpu.

• Šerpu treba staviti na laganu vatru i dodati par kašika vode da bi se sastojci koje dodajemo lagano dinstali.

• Zatim pržimo u tavi svaku papriku posebno prema boji dok ne porumene i prebacimo u šerpu.

• Pileće meso je zadnje koje pržimo u tavi. Kada porumeni dodamo bijeli luk sitno sjeckan, kratko propržimo i zalijemo sa par kašika vode kako bismo dobili saft od mesa.

• Sve skupa prebacimo u šerpu, dodamo začine, sitno sjeckan peršun i pola šolje vode. Prodinstamo 5 minuta.

• U papir za pečenje stavljamo manje porcije ili u aluminijsku foliju. Svežemo kanapom ili jednostavno samo uvrnemo papir. Poredamo u tepsiju i zapečemo u pečnici 20 minuta na 180 stepeni.