IDEJA ZA RUČAK

Juneći gulaš s krompirom

Gulas junetina 875x480
Foto © recepti/Ilustracija

Planirate ručak, a ostali ste bez ideja? Juneći gulaš uvijek ima prolaznu ocjenu, a u kombinaciji s krompirom ovo jelo savršeno je za vikend jelo.

Sastojci:

500 g nemasnog junećeg mesa (izrezano na kockice)

1 veća mrkva mrkva

1 celer

peršun korijen i list

3 veća krompira

ulje

brašno (glatko) ili gustin

Priprema junećeg gulaša s krompirom

Povrće izribajte i pržite na malo ulja, uz blago podlijevanje vodom. Kada dobijete zlatno-žutu boju dodajte meso i malo posolite. Pržite dvadesetak minuta, uz blago dolijevanje vode, a po želji možete dodati pasirani paradajz .

Kada meso omekša dodajte krumpir kojeg ste prethodno izrezali na kockice. Dodajte vode toliko da prekrije meso. Sve zajedno kuhajte dok krompir ne omekša. Dodajte brašno razmućeno u malo vode, ostavite na laganoj vatri oko 5 minuta.

Na kraju dodajte malo soli i narezanog peršuna.

Jelo gulaš potiče iz Mađarske, a izvorno se pripremalo od mesa goveda, zatim ovčetine, ali danas se koriste sve vrste mesa, obično divljači, a postoje i varijante bez mesa, kao što su gulaš od gljiva ili krompira. Naziv gulaš potieče iz mađarske riječi za govedo, a u doslovnom prijevodu znači govedar ili pastir.