
Planirate ručak, a ostali ste bez ideja? Juneći gulaš uvijek ima prolaznu ocjenu, a u kombinaciji s krompirom ovo jelo savršeno je za vikend jelo.
Sastojci:
500 g nemasnog junećeg mesa (izrezano na kockice)
1 veća mrkva mrkva
1 celer
peršun korijen i list
3 veća krompira
ulje
brašno (glatko) ili gustin
Priprema junećeg gulaša s krompirom
Povrće izribajte i pržite na malo ulja, uz blago podlijevanje vodom. Kada dobijete zlatno-žutu boju dodajte meso i malo posolite. Pržite dvadesetak minuta, uz blago dolijevanje vode, a po želji možete dodati pasirani paradajz .
Kada meso omekša dodajte krumpir kojeg ste prethodno izrezali na kockice. Dodajte vode toliko da prekrije meso. Sve zajedno kuhajte dok krompir ne omekša. Dodajte brašno razmućeno u malo vode, ostavite na laganoj vatri oko 5 minuta.
Na kraju dodajte malo soli i narezanog peršuna.
Jelo gulaš potiče iz Mađarske, a izvorno se pripremalo od mesa goveda, zatim ovčetine, ali danas se koriste sve vrste mesa, obično divljači, a postoje i varijante bez mesa, kao što su gulaš od gljiva ili krompira. Naziv gulaš potieče iz mađarske riječi za govedo, a u doslovnom prijevodu znači govedar ili pastir.