RAMAZANSKA SOFRA

Ne znate šta za iftar? Mi imamo prijedlog za danas!

Iftarfffff
Foto © iStock

Iako se posebno volimo potruditi oko iftara i obradovati naše postače ukusnim jelima, ponekad nemamo ideje šta pripremiti.

Zato redakcija etto.ba ima prijedloge za vaš ramazanski meni. Nadamo se da će vam se svidjeti, da ćete kuhati s nama i iste recepte dijeliti s prijateljima. Također, ako i sami imate neki prijedlog te želite biti dio naše gastro ramazanske priče, slobodno nam pišite – s radošću ćemo ih podijeliti s našim pratiocima.

Vrijeme je da saznamo šta će danas biti na ramazanskoj sofri.

Predjelo: Domaća supa sa griz knedlama

Sastojci:

1 jaje

1 supena kašika maslinovog ulja

4 supene kašike griza

1-2 kocke za supu ( ili kosti)

1 mrkva

začini: vegeta, so, crni biber, peršun

Priprema:

U jedan litar vode ili manje skuhati pileće ili teleće kosti da pustu mrsnoću ili dvije kocke za supu, peršun, mrkvu i začina po ukusu.

Dok se temeljac kuha pripremiti griz knedle: u zdjelicu pomiješati jaje, griz, ulje i malo začina (vegete i soli).

Sa dvije male kašičice spuštati knedlice u lonac gdje se kuha temeljac. Ne morate puniti vrhom kašičice jer knedle narastu i biće velike.

Kuhati još 10 minuta na tišoj vatri i juhica je gotova.

Glavno jelo: Zapečena piletina sa krompirom i jogurtom

Sastojci:

500 g pilećeg bijelog mesa

1 kg krompira

3 kašike ulja

1-2 glavice crnog luka

4-5 čena bijelog luka

kašičica soli

biber

suhi začin

pola kašičice origana

500 ml jogurta

3 jajeta

3 kašike brašna

1 crvena paprika

1 paradajz

Priprema:

Isjeći krompir i povrće na tanke kriške, a meso na kockice. Zatim u dublju šerpu stavite luk da se proprži, a kada se prodinsta dodajte piletinu. Posolite i pobiberite i dodajte začin za piletinu ako imate. U meso dodajte papriku i još malo pržite. Nakon nekoliko minuta dodajte i krompir. Zatim stavite suvi začin i origano i ostavite da se još malo proprži. Zatim sve preručite u pleh i preko poređajte paradajz isječen na kolutove.

Za preliv sa jogurtom: Umutite jaja, dodajte brašno i jogurt. Sve to lijepo sjedinite, pa posolite i pobiberite. Tom smjesom prelijte piletinu.

Rernu uključite na 220°C i jelo prekrijte folijom, pa ga stavite da se peče. Nakon 20 minuta sklonite foliju i ostavite još 10-ak min. da se zapeče.

Desert: Sutlija

Sastojci:

0,75 l mlijeka

2 šoljice riže

7 kašika šećera

1 kesica vanilijinog šećera

1 kašičica vanilijinog ekstrakta

2 kašike namjenskog brašna

1/2 šoljice vode

malo čokolade

prstohvat cimeta

malo šlaga

1/2 banane

Priprema:

Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provre, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.

U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu. Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.

Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.

Neka vam post bude lak, a prvi iftar dobar za vas!