
Sarajevo je grad koji oduševljava svojom jedinstvenom multikulturalnošću i bogatom kulturnom baštinom. Mnogi ga nazivaju europskim Jeruzalemom zbog brojnih religija i kultura koje se susreću na ovom prostoru već stoljećima. No, ovaj je grad puno više od kulturnog središta, to je i gastronomska meka koja mami svojom raznolikom ponudom neodoljive bosanske kuhinje koja će vaša nepca odvesti do „sedmog neba”. Kako biste iskusili pravo gastronomsko iskustvo, ovdje su restorani u Sarajevu koje morate posjetiti prema preporukama lokalaca.
Ćevapi, bureci i tradicionalna bosanska kuhinja: ovo su restorani u Sarajevu koje morate posjetiti
AVLIJA – OD SKROMNOG DVORIŠTA DO JEDINSTVENOG RESTORANA SA STILOM
Avlija je prekrasni sarajevski restoran koji već 24 godine privlači posjetitelje svojim jedinstvenim karakterom. Ono što čini ovaj ugostiteljski objekt posebnim jest činjenica da je nekada bio jednostavno dvorište obiteljske kuće vlasnika, Fikreta Karkina. Međutim, zahvaljujući poznatom bosanskom arhitektu, koji je svojim majstorskim pristupom uspio sačuvati autentičan ambijent i dati mu sasvim novu funkciju, Avlija danas predstavlja pravi dragulj arhitekture.
Restoran Avlija je savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u ukusnoj hrani koja oduševljava sve goste. Osim raznolike ponude meza, pasta, salata i jela od mesa, Avlijina pileća krilca, uštipci i palačinke predstavljaju nezaobilazni izbor prilikom posjete ovom restoranu. Ne čudi stoga što je Avlija omiljena gastro adresa u Sarajevu, koju svakako ne smijete propustiti ako želite doživjeti vrhunski gastronomski užitak.
RESTORAN KLOPA – VRHUNSKA HRANA I AUTENTIČAN INTERIJER KOJI ODUZIMA DAH
Klopa je jedan od najbolje ocijenjenih restorana na Trip Advisoru u Sarajevu, a ovdje ćete podjednako uživati u odličnoj ponudi hrane i opuštajućem ambijentu. Meni ovog restorana odiše bogatstvom i raznolikošću jela, uključujući specijalitete međunarodne kuhinje, čorbe, jela s roštilja, pizze, paste i šerpice. Ako vam je teško izabrati, pitajte ljubazno osoblje za preporuku ili dnevnu ponudu.
MRKVA, PETICA, ŽELJO 1. i 2. KULTNE ĆEVABDŽINICE KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI Mali ili veliki, s lukom ili kajmakom i u lepinji! Ti maleni valjušci od mljevenog mesa pečeni na roštilju datiraju još iz Osmanskog Carstva, a u Bosni i Hercegovini već godinama imaju status nacionalnog specijaliteta bez kojeg je svaki posjet Sarajevu nezamisliv.
Tradicija duža od 50 godina najbolje govori o kvaliteti ćevabdžinice Mrkva koja je na Baščaršiji otvorena još davne 1963. godine. Tu je i ćevabdžinici Petica u kojoj ćete osjetiti istinski miris i ukus bosanskih specijaliteta i ćevabdžinice Željo 1. i 2. u centru slikovitog Sarajeva koje su ime dobile po gazdinom omiljenom nogometnom klubu s Grbavice, Željezničaru.