
Svaka suza koju oko proizvodi ima tri različite sloja, koji zajedno čine filmski sloj suza...
Suze su bistra, slana tečnost koju luče žlijezde iznad očiju. Sastoje se od vode, ulja i sluzi i nisu samo odgovor na tugu, već su složen i vitalan dio zdravlja očiju.
One pomažu da oči ostanu čiste tako što neprestano ispiraju iritanse i nečistoće. Osim uloge "čistača", suze sadrže antibakterijske enzime i proteine koji se bore protiv infekcija i potiču zarastanje.
Suze dolaze iz meibomskih žlijezda, peharastih ćelija i suznih žlijezda. Ove egzokrine žlijezde se nalaze u gornjem spoljašnjem uglu očiju. Zato je medicinski termin za otpuštanje suza "laceracija".
Pri treptanju, suze se pomjeraju po očima. Zatim odlaze u suzne kanale koji se prazne u pozadinu nosa. Tu će ili da ispare ili da budu ponovo apsorbovane.
Oči proizvode tri vrste suza: bazalne, refleksne i emocionalne suze.
Suze imaju sličnu strukturu kao pljuvačka. Iako se uglavnom sastoje od vode, one također sadrže elektrolite, lipide, enzime i druge sastojke.
Svaka suza koju oko proizvodi ima tri različite sloja, koji zajedno čine filmski sloj suza.
Suze su slane zato što sadrže elektrolite, odnosno jone soli, kao što su natrij, kalij, kalcij i magnezij. Svaka suza sadrži oko 0,3 miligrama soli.