primjenjuje 15.285 standarda

Usvojen rekordan broj standarda u oblasti elektrotehnike u Bosni i Hercegovini

Skupština Bosanskohercegovačkog komiteta za elektrotehniku bake
Foto © BAKE

Na nedavno održanoj Skupštini Bosanskohercegovačkog komiteta za elektrotehniku (BAKE) u Sarajevu istaknuto je usvajanje 708 novih standarda tokom prošle godine, što je podiglo ukupan broj primijenjenih propisa u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini na 15.285.

Profesor dr. Mustafa Musić, predsjednik ovog komiteta, naglasio je da prihvatanje i primjena standarda olakšava rad kompanija i doprinosi izvozu proizvoda, što je od velike važnosti za ekonomiju zemlje.

Unatoč tome što još nije formiran savjet za standardizaciju, napredak u usvajanju standarda je očigledan. BAKE trenutno broji 16 komiteta i 192 člana, a interes za aktivnosti ovog komiteta je u porastu, što pokazuje i povećanje broja korisnika njihovog web sajta sa 470 na 619 u protekloj godini. Također, broj pregleda web sajta je značajno porastao, s 1.127 na 2.618.

Na svečanosti u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, dodijeljene su Medalje BAKE posthumno Edini Tanoviću i Goranu Tešanoviću, dok su Plakete BAKE uručene Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju, Regulatornoj komisiji za komunikacije BiH (RAK) i Elektroprivredi HZHB Mostar. Također, petnaest osoba zaslužnih za usvajanje i primjenu standarda u ovoj oblasti dobilo je zahvalnice. To su: Veselin Gluhović, Hajrudin Džafo, Zlatan Gafić, Samir Lemeš, Slaven Džindo, Amra Smajlagić – Puškarević, Lejla Pojskić, Azra Delalić, Marko Ikić, Snježana Milinković, Nenad Vukota, Jasmina Lončarević, Srđan Čalija, Boško Ristić, a Dragutinu Lončaku će biti naknadno uručena.