KLASIČNI ITALIJANSKI KOKTEL

Napravite belini koktel, ljetno osvježenje od samo dva sastojka

Kokteli

Belini, klasični italijanski koktel jasno definisanog ukusa, kreirao je Đuzepe Ćiprijani, vlasnik "Harry's Bara" u Veneciji, 1934. godine, a u njemu je sažeo pire bijelih breskvi i proseko, lagano i elegantno vino voćnog ukusa.

Nazvao ga je belini jer je imao specifičnu roze boju, istu kao toga koju je nosio svetac na jednoj slici Đovanija Belinija, čuvenog umjetnika iz 15. vijeka. Danas je isključivo važno da se koktel izrađuje od kvalitetnih sirovina, te njegova boja zavisi od boje breskve od koje se pravi.

Tako je Ćiprijanijev bar postao okupljalište bogatih i slavnih - u različitim su godinama zabilježene posjete Čarlija Čaplina, Orsona Velsa, Aristotela Onazisa, Vudija Alena, kao i okrunjenih osoba - od španskog kralja Alfonsa XIII do britanskog princa Čarlsa.

Iz Venecije se pronio glas o ukusnom koktelu te ga danas konzumiraju ljubitelji ovog pića širom svijeta, a upisan je na listu službenih koktela IBA (Internacionalne organizacije konobara) kao jedan od najčešće rađenih koktela na svijetu.

Recept Sastojci:

700 ml proseka

300 ml pirea od breskve

Priprema:

Sipajte pire od breskve u čašu za šampanjac, a zatim polako dodajte proseko i sve lagano promiješajte kašikom. Važno je da sastojci budu jako hladni jer u to piće ne bi trebalo dodavati led. Originalni recept nalaže da ovaj koktel ne pravite u blenderu jer ćete izgubiti finu teksturu voća i božanstvene mjehuriće.

Pire od breskve

Ogulite breskve i potopite ih jednu po jednu u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna. Izmiksajte sve sa četiri kockice leda i kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.