Voda ne treba da proključa

Ovako se pravilno priprema domaća kafa, mnogi nisu ni svjesni koliko griješe

Turska kafa
Foto © etto.ba

Ukoliko želite da u potpunosti uživate u šoljici domaće kafe, ovi savjeti će vam sigurno biti od koristi.

Danas se domaća kafa uglavnom pije kod kuće, ali i pored godina konzumiranja, mnogi i dalje griješe u njenoj pripremi.

Zato vas danas podsjećamo vas kako se pravilno kuha kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru domaću kafu potrebna je kvalitetna mješavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za domaću kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrijenje, pa se sklanja s ringle.

Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na šporet i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s ringle i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite lonče na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji – bolji!