
Čorba sa junetinom
Recept za čorbu sa junetinom
Potrebno:
1,5l vode
juneća kost
40g mrkve
40g peršina
jedna glavica crvenog luka
malo soli
malo bibera
300g kuhane junetine
četiri kašike ulja
tri kašike brašna
Postupak:
Staviti kosti da se kuhaju oko 2 sata.
Junetinu fino isjeckati i staviti na ulje na kojoj se ispržio isjeckani luk.
Sve malo prodinstati, pa posuti brašnom.
Propržiti, a onda se zaliti kuhanom procijeđenom supom od kosti.
U čorbu dodati isjeckani peršun (korijen) i mrkvu, a može se dodati 50g dinstane riže.
Umjesto supe od kosti može se u vodu dodati koncentrat (kocka) juneće ili goveđe supe.
Pohovane palačinke
Recept za pohovane palačinke – Možete poslužiti uz zelenu salatu, rotkvice, sl…..
Potrebno:
8 palačinki
250g piletine (ili puretine)
1 kašičica začina
40 g margarina
1 dl kiselog vrhnja
muškatni oraščić, brašno, jaja, mrvice i ulje za prženje
Priprema:
Piletinu (ili puretinu) izrežite na kockice, pospite začinom, promiješajte i pržite na ulju. Isprženoj piletini dodajte ribani muškatni oraščić i kiselo vrhnje. Tom smjesom punite palačinke i savijajte ih u obliku sarme. Palačinke uvaljajte u brašno, mrvice i jaja te ih pržite u zagrijanom ulju. Servirajte ih uz zelenu salatu ili neki drugi prilog po želji.
Paprike punjene rendanim krompirom
Potrebni sastojci:
1-1,5 kg paprika
1 kg krompira
1 mala kašika bibera
2 velike kašike brašna
1 kašika soli
½ l mlijeka
1 kašika maslaca ili masla
Priprema:
Paprike očistimo od peteljki, sjemena i operemo. Krompir ogulimo, izrendamo i operemo.
U jednu posudu stavimo rendani krompir, brašno, sol, biber i dobro promiješamo.
Paprike filujemo smjesom od krompira i redamo ih u tepsiju.
Filovane paprike pouljimo i pećemo u rerni 40 minuta na 180 stepeni.
Kada su pećene polijemo sa mlijekom i maslom koje smo malo posolili i vratimo u rernu 5 minuta da se zapeče.
Kokos torta
Ukusna i slasna – kokos torta!
Sastojci:
8 bjelanjaka
250 g šećera u prahu
250 g kokosa
20 g brašna
FIL:
50 g pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
50 g kokosa
250 g margarina
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
OSTALO:
6 kašika tamnog eurokrema
malo kokosa za ukrašavanje
200 ml slatkog vrhnja
mlijeko za prskanje kora
Priprema:
PRIPREMA KORA:
Umutite bjelanjke u čvrst snijeg.
Postepeno dodajte šećer u prahu.
Na kraju dodajte kokos i brašno, te kuhačom sve sjedinite.
Dno kalupa obložite masnim papirom (moj je promijera 26 cm) i salijte smijesu.
Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta, provjerite čačkalicom da li je pečeno.
Ohladite koru i podijelite na dva dijela.
Svaku koru malo poprskajte sa mlijekom.
PRIPREMA FILA:
Puding pomiješajte sa malo mlijeka (ako volite slađu tortu možete dodati 3 žlice šećera, mada nije potrebno) ostatak mlijeka stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha ubacite puding i kuhajte dok ne postane gusto.
Ohladite puding.
Pijenasto umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, te sjedinite sa pudingom.
Dodajte kokos.
SLAGANJE:
Kora – omekšali eurokrem – fil
Kora – omekšali eurokrem – fil
Površinu torte posipati kokosom, okolo premazati sa izrađenim slatkim vrhnjem.